A- A+
Πρώτα σε αποδόσεις τα μετοχικά Α/Κ εσωτερικού στο α΄τρίμηνο
Στην κορυφή των αποδόσεων βρέθηκαν στο α΄ τρίμηνο του 2010 τα αμοιβαία κεφάλαια που επενδύουν στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς οι μετοχές ανέκαμψαν μετά από την περυσινή τους πτώση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ενωση Θεσμικών Επενδυτών (ΕΘΕ), η μέση απόδοση της κατηγορίας των Μετοχικών Εσωτερικού ανήλθε σε 8,44% έναντι 6,48% της απόδοσης του FTSE ATHEX 20 και η μέση απόδοση των Ομολογιακών Εσωτερικού ανήλθε σε 1,09% έναντι 0,16% του Δείκτη EMU 1-10 Ετη ΟΕΔ.

Στο τέλος του α’ τρίμηνο του 2011, το συνολικό ύψος των υπό διαχείριση κεφαλαίων παρουσίασε μικρή αύξηση 0,3% με τις κατηγορίες των κατηγοριών Μετοχικών και Διαχειρίσεων Διαθεσίμων να συνεισφέρουν δυναμικά.

Σε γραπτή δήλωση του προέδρου της Ελληνικής Ένωσης Διαχειριστών Συλλογικών Επενδύσεων και Περιουσίας κ. Α. Ξενόφου σημείωσε τα εξής:

«Η παραπάνω εξέλιξη επιβεβαιώνει την εκτίμηση της Ένωσης ότι παρά τις αντίξοες συνθήκες ρευστότητας στην εγχώρια αγορά και τα υψηλά ανταγωνιστικά επιτόκια, το ύψος των συνολικά διαχειριζόμενων κεφαλαίων διαφαίνεται να έχει αγγίξει πλέον έναν σκληρό πυρήνα.

Επιπρόσθετα, οι καλές αποδόσεις 8,44% στην περίπτωση των Μετοχικών Εσωτερικού, 4,57% και 1,09% για τα Μικτά και Ομολογιακά Εσωτερικού αντίστοιχα, ερμηνεύονται από τη σημαντική κάμψη τιμών που είχε προηγηθεί και το επακόλουθο αγοραστικό ενδιαφέρον που ακολούθησε».

Το συνολικό ύψος των υπό διαχείριση χαρτοφυλακίων των 36 εταιριών μελών της Ένωσης ανήλθε στα 12,49 δισ. ευρώ.

Τα στοιχεία του α΄ τριμήνου

• Στην αγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων το α’ τρίμηνο του 2011, το συνολικό ύψος των υπό διαχείριση κεφαλαίων παρουσίασε μικρή αύξηση 0,3% με τις κατηγορίες των κατηγοριών Μετοχικών και Διαχειρίσεων Διαθεσίμων να συνεισφέρουν δυναμικά παρουσιάζοντας αύξηση ενεργητικού κατά 108 εκατ. ευρώ και 50 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Στο μέτωπο των αποδόσεων κυριάρχησαν τα αμοιβαία κεφάλαια που επένδυσαν στην εγχώρια αγορά λόγω της σημαντικής διόρθωσης που είχε προηγηθεί επιτυγχάνοντας παράλληλα να υπεραποδώσουν έναντι των αντίστοιχων δεικτών.

Συγκεκριμένα, η μέση απόδοση της κατηγορίας των Μετοχικών Εσωτερικού ανήλθε σε 8,44% έναντι 6,48% της απόδοσης του FTSE ATHEX 20 και η μέση απόδοση των Ομολογιακών Εσωτερικού ανήλθε σε 1,09% έναντι 0,16% του Δείκτη EMU 1-10 Ετη ΟΕΔ.

• Οι εταιρίες Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου έκλεισαν το πρώτο τρίμηνο του 2011 με υψηλό μεσοσταθμικό Discount -25,91% συνολικό ενεργητικό 220,4 εκατ. ευρώ και μέση σταθμισμένη απόδοση από την αρχή του έτους 0,41%.

• Οι 4 εταιρίες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας εκτιμούν ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους δεν θα έχει μεγάλες αποκλίσεις από το προηγούμενο τρίμηνο με το σύνολο των επενδύσεών τους σε ακίνητα να ξεπερνάει τα 1.538 εκατ. ευρώ.

• Τέλος, το σύνολο των υπό διαχείριση κεφαλαίων των 5 ΑΕΠΕΥ μελών της ΕΘΕ και των 14 ΑΕΔΑΚ Διευρυμένου Σκοπού, ανήλθαν στις 31/3/2011 σε 2.696 εκατ. ευρώ.