A- A+
Δάνεια Jeremie σε ΜΜΕ με επιδότηση 50% στο επιτόκιο
Από το σύνολο των τεσσάρων συστημικών τραπεζών οι οποίες συνεργάζονται με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, δίνονται πλέον δάνεια JEREMIE. Επιδότηση 50% στο επιτόκιο.

Πλέον, αιτήσεις για δάνεια της συγκεκριμένης κατηγορίας γίνονται δεκτές από το δίκτυο και των τεσσάρων συστημικών ομίλων: Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς.

Πρόκειται για επενδυτικά δάνεια καθώς και κεφάλαιο κίνησης τόσο για σκοπούς δημιουργίας νέας επιχειρηματικής δραστηριότητας ή την επέκταση υφιστάμενης δραστηριότητας, όσο και για σκοπούς ανάπτυξης και επέκτασης των δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων.

Η επιδότηση

Οι επιχειρήσεις που θα λάβουν δάνειο JEREMIE θα καταβάλουν επιτόκιο μόνο για το 50% του δανείου που συνεισφέρεται με ίδιους πόρους της τράπεζας, καθώς το υπόλοιπο 50% του δανείου που συνεισφέρεται μέσα από την πρωτοβουλία JEREMIE είναι άτοκο.

Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις όλων των οικονομικών κλάδων (πλην εξαιρέσεων πατήστε εδώ) και κάθε νομικής μορφής (ατομικές, Ο.Ε., Ε.Ε., Ε.Π.Ε., Α.Ε.) οι οποίες πληρούν αθροιστικά τις εξής προϋποθέσεις:

- Είναι και θα παραμείνουν Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, οι οποίες σύμφωνα με το Ορισμό της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, δηλαδή:

i απασχολούν έως 250 εργαζομένους, σε Ετήσιες Μονάδες Εργασίας (Ε.Μ.Ε.)
ii εμφανίζουν ετήσιο κύκλο εργασιών έως Ευρώ 50 εκατ. ή ενεργητικό έως Ευρώ 43 εκατ.

- Έχουν έδρα και λειτουργούν εντός της ελληνικής επικράτειας.

- Δεν υπερβαίνουν το όριο των ενισχύσεων που θέτει ο Κανόνας De Minimis, “περί ενισχύσεων ήσσονος σημασίας”.

Σκοπός δανείου

Σκοπός των δανείων είναι η κάλυψη:

Α. Επενδυτικών σχεδίων αποκτήσεως ή / και δημιουργίας πάγιων (υλικών & άυλων) περιουσιακών στοιχείων (αγορά επαγγελματικής στέγης, απόκτηση επαγγελματικού εξοπλισμού κ.λπ.) και

Β. αναπτυξιακών αναγκών, προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγικότητα και αποδοτικότητα της επιχειρήσεως (αγορά πρώτων υλών, αγαθών, υπηρεσιών κ.λπ). συμπεριλαμβανομένου του εργασιακού κόστους (μισθοί και ημερομίσθια), ενοικίων και λοιπού λειτουργικού κόστους.

Κάθε επιχείρηση δύναται να ενταχθεί, υπό προϋποθέσεις, και στα δύο είδη προνομιακών δανείων.

Όροι δανείου

Ο συνολικός δανεισμός μέσω του Προγράμματος, ανά επιχείρηση, ανέρχεται έως 2.000.000 ευρώ.

Η διάρκεια του δανείου είναι έως 120 μήνες, συμπεριλαμβανομένης της περιόδου χάριτος, η οποία ανέρχεται έως το 1/3 της συνολικής διάρκειας δανείου.

Το επιτόκιο του δανείου είναι κυμαινόμενο και ορίζεται ανάλογα με τις προσφερόμενες εξασφαλίσεις.

Η τελική επιτοκιακή επιβάρυνση της επιχείρησης ανέρχεται σήμερα από 2,95% έως 5,45%, πλέον εισφοράς του Ν.128/75 (0,60%).