A- A+
«Κόπηκε» από την ΕΚΤ το ελληνικό σχέδιο για πλειστηριασμούς - Χαρακτηρίζεται επικίνδυνο
Επικίνδυνο χαρακτηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) το σχέδιο που απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση για την προστασία της α΄ κατοικίας από κατασχέσεις.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, η ΕΚΤ θεωρεί ότι το ελληνικό σχέδιο ξεπερνά τα όρια της προστασίας των προσώπων με χαμηλά εισοδήματα και πιθανώς να ενθαρρύνει κάποιους να προβούν σε ηθελημένη στάση αποπληρωμής των δανείων τους.

Το σκεπτικό

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της ΕΚΤ, «το ευρύτερο πεδίο επιλογής των δανειοληπτών, ξεπερνά την προστασία των ευάλωτων και χαμηλού εισοδήματος οφειλετών, αντίθετα εμπεριέχει τον ηθικό κίνδυνο να δημιουργήσει σε "χρεοκοπίες στρατηγικής", υπονομεύοντας την κουλτούρα της εξόφλησης των χρεών και της μελλοντικής πιστωτικής ανάπτυξης».

Η ΕΚΤ επισημαίνει ότι το προσχέδιο του νόμου θέτει σαφέστατα διευρυμένα κριτήρια, σε σχέση με την προστατευόμενη ιδιοκτησία, το ετήσιο εισόδημα του νοικοκυριού, την αξία των κινητών και ακινήτων παγίων και των καταθέσεων.

«Είναι πολύ πιθανό ότι οι απαγορεύσεις στο προσχέδιο του νόμου, να δώσουν κίνητρα στους δανειολήπτες που δεν τελούν σε ανάγκη προστασίας, ώστε να μην είναι συνεπείς ως προς τις υποχρεώσεις τους ή να τις μειώσουν σε σημαντικό βαθμό, παρότι θα είναι ικανοί να τις εκπληρώσουν», συνεχίζει η ΕΚΤ.

Τι προβλέπει το σχέδιο

Ο ΥΠΟΙΚ Γιάνης Βαρουφάκης είχε ζητήσει την άποψη της ΕΚΤ για το προσχέδιο του νόμου, το οποίο έχει ως στόχο του να προστατεύσει τους υπερχρεωμένους πολίτες από το να χάσουν την κύρια κατοικία τους- μια δέσμευση που έχει λάβει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Το προσχέδιο του νόμου προβλέπει προστασία για τις πρώτες κατοικίες των οποίων η αξία φτάνει τις 300.000 ευρώ, με τους ιδιοκτήτες τους να μην έχουν ετήσιο εισόδημα που ξεπερνά τις 50.000 ευρώ ετησίως.

Επίσης τίθεται ένα ανώτατο όριο 500.000 ευρώ για την συνολική περιουσία του δανειζόμενου, του οποίου οι καταθέσεις και τα ρευστοποιήσιμα πάγια να μην ξεπερνούν τις 30.000 ευρώ.

Αυτοί οι όροι είναι σαφέστατα πιο επωφελείς για τους δανειολήπτες, σε σχέση με τον προηγούμενο σχετικό νόμο, του οποίου η ισχύ έληξε στα τέλη του περασμένου έτους.

Αυτός προέβλεπε προστασία για αξία ακινήτου μέχρι 200.000 ευρώ, ετήσιο εισόδημα 35.000 ευρώ και συνολική περιουσία του δανειολήπτη μέχρι 270.000.