A- A+
Αύξηση του ELA κατά €1,2 δισ. για να αποφευχθούν τα capital controls στις ελληνικές τράπεζες
Σε νέα αύξηση του ορίου χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών κατά 1,2 δισ. ευρώ προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τη Μεγάλη Πέμπτη. Συνέχεια εκροών.

Η αύξηση αυτή κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου να αναπληρωθούν οι εκροές καταθέσεων, οι οποίες συνεχίστηκαν και τις πρώτες ημέρες του Απριλίου.

Η μείωση στις καταθέσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μάρτιο η μείωση των υπολοίπων έφτασε τα 3 - 3,5 δισ. ευρώ, ενώ την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου η διαρροή ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι από τα τέλη Νοεμβρίου έχει καταγραφεί σωρευτική μείωση των καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων ύψους 29 δισ. ευρώ περίπου, οδηγώντας τα υπόλοιπά τους κατά πάσα πιθανότητα κάτω από τα 135 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για χαμηλό 10 ετών. Τελευταία φορά που η καταθετική βάση είχε υποχωρήσει σε αυτά τα επίπεδα ήταν το β΄ τρίμηνο του 2005.

Τα όρια δανεισμού

Πλέον, οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να δανειστούν από τον έκτακτο μηχανισμό στήριξης της Τράπεζας της Ελλάδος έως και 73,2 δισ. ευρώ.

Η επανεξέταση του ELA θα γίνει την προσεχή Τρίτη, 14 Απριλίου. Σημειώνεται πως εάν δεν αναπροσαρμοζόταν προς τα πάνω το όριο αυτό, οι ελληνικές αρχές θα αναγκάζονταν να προχωρήσουν σε μέτρα περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων.

Σήμερα η εξάρτηση των τραπεζών από τη ρευστότητα του Ευρωσυστήματος διαμορφώνεται στο 31% του ενεργητικού τους, ποσοστό που είναι διπλάσιο από το στόχο που είχαν θέσει στα πλάνα αναδιάρθρωσης.