A- A+
Ευ. Βενιζέλος: Οι ελληνικές τράπεζες απειλούνται με bail in αλά ...Κύπρο αν χρειαστούν νέα κεφάλαια
Τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο bail in στις ελληνικές τράπεζες, εάν συνεχιστεί επί μακρόν το κλίμα αβεβαιότητας στην οικονομία, επεσήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Μιλώντας τη Δευτέρα το βράδυ στη Βουλή, ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξαπέλυσε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τον τρόπο που διαπραγματεύεται, ο οποίος όπως είπε προκαλεί μεγάλη ζημιά στην οικονομία και στις τράπεζες.

Όπως τόνισε σχετικά, το κλίμα αβεβαιότητας έχει οδηγήσει ξανά την οικονομία σε ύφεση, την ίδια στιγμή που τα δάνεια σε καθυστέρηση αυξάνονται με επιταχυνόμενους ρυθμούς.

Η νέα οδηγία

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, εάν οι ελληνικές τράπεζες χρειαστούν ξανά κεφάλαια, τα οποία δεν μπορούν να βρουν από τις αγορές, η διάσωσή τους θα γίνει με βάση το νέο πανευρωπαϊκό κανονισμό ενίσχυσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Αυτός προβλέπει ότι προτού μία τράπεζα λάβει κρατικό χρήμα, θα πρέπει να προηγηθεί η εσωτερική εξυγίανση, μέσω της οποίας είναι σίγουρα χαμένοι οι μέτοχοι.

Από εκεί και πέρα, ανάλογα με το ύψος των κεφαλαίων που θα χρειαστούν θα «κουρεύονται» κατά σειρά ομολογιούχοι και λοιποί πιστωτές και καταθέτες με υπόλοιπα άνω των 100.000 ευρώ.