A- A+
«Δωράκι» στο πόθεν έσχες για όσους αγόρασαν σπίτι το 2014 - Η εγκύκλιος
Ένα δώρο επεφύλασσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων σε όσους απέκτησαν κατά την περυσινή χρονιά σπίτι, ως προς το πόθεν έσχες.

Πρόκειται για νόμο που ψηφίστηκε πέρυσι και αφορά αποκλειστικά όσους αγόρασαν κατοικία την περυσινή χρονιά.

Η συγκεκριμένη κατηγορία αγοραστών δε χρειάζεται να αποδείξει που βρήκε τα χρήματα επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, αλλά επί της πραγματικής που πλήρωσε.

Επιπλέον, θα πρέπει να δικαιολογήσουν το τίμημα αγοράς που αναγράφεται στο συμβόλαιο καθώς και τις φορολογικές επιβαρύνσεις της αγοράς και τα συμβολαιογραφικά έξοδα.

Ο υπολογισμός

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, το πόθεν έσχες εφαρμόζεται επί των τιμών που αναγράφονται στα συμβόλαια πώλησης ακινήτων.

Η ρύθμιση τέθηκε σε ισχύ στις 31 Οκτωβρίου 2014, αλλά η ΓΓΔΕ Κ. Σαββαΐδου εμφανίστηκε με εγκύκλιό της για μια ακόμα φορά ελαστική στην ερμηνεία του νόμου, υπέρ των φορολογουμένων.

Με την εγκύκλιο 1076/26.3.2015 έκανε δεκτό ότι η απαλλαγή αφορά ολόκληρο το 2014. Έτσι, όλοι όσοι αγόρασαν σπίτι πέρυσι γλιτώνουν το πόθεν έσχες επί της αντικειμενικής αξίας.

Θα πρέπει να δικαιολογήσουν το τίμημα αγοράς που αναγράφεται στο συμβόλαιο καθώς και τις φορολογικές επιβαρύνσεις της αγοράς και τα συμβολαιογραφικά έξοδα.

Κρίσιμος χρόνος για να υπολογιστεί το ποσόν της τεκμαρτής δαπάνης είναι ο χρόνος σύνταξης του συμβολαίου μεταβίβασης του ακινήτου εφόσον καταβληθεί ολόκληρο το τίμημα και παραδοθεί η χρήση και η κυριότητα του ακινήτου, διαφορετικά το ποσό της δαπάνης θα κατανέμεται στα φορολογικά έτη όπου καταβάλλονται οι δόσεις.

Αν για παράδειγμα τον Απρίλιο του 2014, ένας φορολογούμενος αγόρασε ακίνητο με πραγματικό τίμημα 100.000 ευρώ με λοιπά έξοδα 5.000 ευρώ (για δικηγορική αμοιβή, αμοιβή συμβολαιογράφου και φόρο μεταβίβασης), του οποίου η αντικειμενική αξία ήταν 150.000 ευρώ, το πόθεν έσχες θα εφαρμοστεί επί των 105.000 ευρώ και όχι επί των 150.000 ευρώ.