A- A+
Αίρονται όλοι οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων στην Κύπρο τη Μ. Δευτέρα
Στην άρση όλων των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, που επεβλήθηκαν πριν από δύο χρόνια, προχωρά το υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου. Όλη η απόφαση της Δημοκρατίας.

Σε δήλωσή του ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι όλοι οι περιορισμοί κεφαλαίων που επιβλήθηκαν το 2013 θα αρθούν την Δευτέρα.

«Η άρση των τελευταίων περιορισμών σηματοδοτεί την τελευταία κίνηση αποκατάστασης εμπιστοσύνης στο τραπεζικό μας σύστημα», ανέφερε σε δήλωσή του.

Αναλυτικά τα μέτρα:

Α. Οριστική και πλήρης κατάργηση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων

Από την ερχόμενη Δευτέρα αίρονται και οι τελευταίοι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων που αφορούν συναλλαγές και μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό.

Η άρση και των τελευταίων περιορισμών σηματοδοτεί την οριστική αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό μας σύστημα.

Από σήμερα ενισχύεται η θετική προοπτική για άντληση επενδύσεων σε συνθήκες πλήρους εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας.

Ενισχύεται η δυνατότητα των τραπεζών να αντλήσουν κεφάλαια και να χρηματοδοτήσουν με ασφάλεια την οικονομία, με θετικό αντίκτυπο στην στήριξη των πολιτών, των επιχειρήσεων και της ανάπτυξης.

Β. Πρόσθετα έργα ανάπτυξης μέσω του κρατικού προϋπολογισμού

Με χθεσινή απόφαση του, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε προς ενίσχυση της ανάπτυξης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας όπως:

1. Προκηρυχτούν άμεσα προσφορές προς υλοποίηση των αναπτυξιακών έργων που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό ύψους πέραν των 200 εκατομμυρίων, και τα οποία ως επί το πλείστων αφορούν μεγάλα περιβαλλοντικά και πολεοδομικά έργα, αποχετευτικά, έργα υποδομών σε εγκαταστάσεις καθώς και βελτίωση οδικών υποδομών.

2. Ένταξη νέων πρόσθετων ώριμων έργων προς άμεση υλοποίηση ύψους 80 εκατομμυρίων που περιλαμβάνουν αναβαθμίσεις νοσοκομείων, ανέγερση νέων κέντρων υγείας, ανέγερση και αναβάθμιση υφισταμένων εκπαιδευτηρίων, έργα τουριστικής υποδομής, εξωραϊσμού αστικών περιοχών, καθώς και αναβάθμιση οδικών δικτύων.

Πρόκειται για έργα υψηλού κοινωνικού οφέλους για τα οποία καταφέραμε να εξασφαλίσουμε πόρους χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο την πορεία εξυγίανσης των δημοσίων οικονομικών.

Γ. Επέκταση προγραμμάτων Eυρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων

Αποφασίστηκε η επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησης της δεύτερης φάσης της πανεπιστημιούπολης του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Πρόκειται για ένα έργο με ύψος δαπανών που φτάνει τα 162 εκ. ευρώ και περιλαμβάνει τη δημιουργία νέων κτιριακών εγκαταστάσεων, εργαστηρίων καθώς και μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο το οποίο θα καταστήσει την Πανεπιστημιούπολη ενεργειακά αυτόνομη.

Η υλοποίηση του έργου κατέστη δυνατή ύστερα από συντονισμένες ενέργειες της Κυβέρνησης και του Πανεπιστημίου Κύπρου που επέτρεψαν τη χρηματοδότηση του από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μέσω κρατικών εγγυήσεων.

Δ. Μέτρα απασχόλησης ανέργων

Παράλληλα με τα πιο πάνω που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την προκήρυξη 9 προγραμμάτων που αφορούν την επιδότηση απασχόλησης, την απόκτηση εργασιακής πείρας, και την κατάρτιση ανέργων, με δαπάνη ύψους 58 εκ.

Ε. Επέκταση περιόδου πολεοδομικών κινήτρων

Το Υπουργικό Συμβούλιο στην προσπάθεια περαιτέρω στήριξης ιδιωτικών επενδύσεων, αποφάσισε την επέκταση των πολεοδομικών κινήτρων που παραχωρήθηκαν τον Απρίλιο του 2013 και τα οποία έχουν λήξει.

Κίνητρα τα οποία προσδίδουν προστιθέμενη αξία σε έργα και στηρίζουν ιδιαίτερα την κατασκευαστική και την τουριστική βιομηχανία.

Στ. Σειρά μέτρων για διαδικασία προσφορών

Προς ταχύτερη υλοποίηση των αναπτυξιακών έργων που εκτελούνται μέσω προσφορών του δημοσίου, αλλά και βελτίωση του όλου συστήματος, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε μια σειρά μέτρων που επισπεύδουν τη διαδικασία των προσφορών ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζουν τη διαφάνεια.

Προς τον πιο πάνω σκοπό, έχουν ετοιμαστεί τέσσερα νομοσχέδια τα οποία βρίσκονται ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας, και το συντομότερο θα κατατεθούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων προς ψήφιση.