A- A+
Πάνω από τους μισούς κατόχους καρτών θα αύξανε τη χρήση τους λόγω κινήτρων
Περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες κατόχους καρτών θα αύξηση τη χρήση του «πλαστικού» εάν οι τράπεζες τους έδιναν επιπλέον κίνητρα, σύμφωνα με νέα έρευνα της First Data.

Τα αποτελέσματά της έδειξαν πως 3 στους 5 χρήστες πιστωτικών καρτών και 1 στους 2 χρήστες χρεωστικών καρτών στην Ελλάδα προτίθενται να αυξήσουν τη χρήση τους, εάν λάβουν τα κατάλληλα κίνητρα.

Ο αριθμός των ενεργών ελληνικών πιστωτικών καρτών έχει υποστεί μεγάλη μείωση – περισσότερο από 50% - τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ στο 40% διαμορφώνεται η μείωση στα ποσά που χρεώνονται.

Πώς επηρέασε η κρίση

Περισσότεροι από τους μισούς κατόχους χρεωστικών καρτών έχουν αυξήσει τη χρήση της κάρτας τους τα τελευταία χρόνια με στόχο την καλύτερη διαχείριση των εξόδων τους, ενώ την ίδια στιγμή περίπου οι μισοί χρήστες πιστωτικών καρτών αναφέρουν μειωμένη χρήση της κάρτας τους ως μέσο ελέγχου των δαπανών τους.

Η έρευνα «Γιατί Μετρητά;» που πραγματοποιήθηκε από την εταιρία ερευνών Μillward Brown για λογαριασμό της First Data Hellas, είχε ως στόχο να προσδιορίσει τη συμπεριφορά και την άποψη των καταναλωτών σχετικά με την πληρωμή των αγορών τους με μετρητά ή με πιστωτικές/χρεωστικές κάρτες.

Τα αποτελέσματα της έρευνας κατέδειξαν ότι αν και 9 στους 10 Έλληνες γνώριζαν τις χρεωστικές/πιστωτικές κάρτες, μόλις οι μισοί κατείχαν χρεωστική κάρτα και μόνο το ένα τρίτο αυτών είχαν στην κατοχή τους μια πιστωτική κάρτα.

Έλλειψη ενημέρωσης

Επίσης, η έρευνα κατέδειξε την έλλειψη επαρκούς ενημέρωσης από την πλευρά των τραπεζών προς τους καταναλωτές μη κατόχους καρτών, σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη που θα μπορούσαν να απολαμβάνουν από τη χρήση καρτών.

Περίπου το 40% όσων δεν έχουν κάρτες, πιστεύουν ότι είναι σε θέση να διαχειρίζονται καλύτερα τις δαπάνες τους αν χρησιμοποιούν μετρητά για τις αγορές τους, παρόλο που η χρήση της κάρτας, στη πραγματικότητα, προσφέρει τη δυνατότητα καλύτερης παρακολούθησης των εξόδων τους.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, περισσότεροι από το ένα τρίτο των Ελλήνων έχουν χρησιμοποιήσει πιστωτική ή χρεωστική κάρτα για την αγορά αγαθών ή/και υπηρεσιών μέσω internet.

Εφόσον οι ηλεκτρονικές αγορές αναμένεται να σημειών σταθερή αύξηση στην Ευρώπη με ρυθμό 12% ετησίως έως το 2018, ο αριθμός των Ελλήνων που χρησιμοποιούν κάρτες για τις online αγορές τους θα αυξηθεί σημαντικά.

Συμπληρωματικές πληροφορίες σχετικά με το δείγμα της έρευνας:

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τη διενέργεια τηλεφωνικών συνεντεύξεων σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.000 ατόμων στην Ελλάδα, γυναικών και ανδρών, ηλικίας μεταξύ 25 και 65 ετών. Το χρονικό πλαίσιο της έρευνας ήταν μεταξύ 25 Αυγούστου και 10 Σεπτεμβρίου 2014 και αφορούσε καταναλωτές κατοίκους Αττικής, Θεσσαλονίκης, Βόρειας Μακεδονίας (Υπόλοιπη Μακεδονία και Θράκη), Κεντρικής Ελλάδος (Ήπειρος, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα) καθώς και Νότιας Ελλάδος (Πελοπόννησος και Κρήτη).