A- A+
Αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από 2 έως 5 χρόνια προ των πυλών - Ποιοι επηρεάζονται
Αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 ως 5 έτη φέρνουν οι αλλαγές που ετοιμάζονται στο Ασφαλιστικό, αρχής γενομένης από τις πρόωρες συντάξεις.

Τα σχέδια του υπουργείου Εργασίας για το ασφαλιστικό παρουσιάζει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», οι μόνοι που φαίνεται πως δε θα θιγούν είναι όσοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα εξόδου.

Από την άλλη, όσοι έχουν μεν συμπληρώσει τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης ως το 2012, αλλά πιάνουν την ηλικία εξόδου σε 2 ως 5 χρόνια, δεν είναι βέβαιο ότι θα διασωθούν. Το πιθανότερο αν όχι βέβαιο είναι ότι θα επωμιστούν 2 ως και 5 έτη αύξηση του ορίου ηλικίας.

Το Σεπτέμβριο οι αλλαγές

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας τοποθετούν τις αλλαγές μετά τον Σεπτέμβριο, ενώ οι δανειστές πιέζουν να γίνουν άμεσα, δηλαδή μέχρι το καλοκαίρι.

Πάντως, οι αλλαγές αναμένεται να συμπεριληφθούν στη λίστα των μεταρρυθμίσεων που θα αποστείλει η ελληνική πλευρά στις Βρυξέλλες μέσα στα επόμενα 24ωρα.

Οπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου», κλειδί στις νέες ρυθμίσεις είναι ο χρόνος εφαρμογής τους, που σε καμία περίπτωση δεν θα πάει πέραν του 2016, είτε νομοθετηθούν οι αλλαγές με το ασφαλιστικό του Σεπτεμβρίου που θέλει η κυβέρνηση είτε νωρίτερα όπως ζητούν οι δανειστές.

Σύνταξη στα 58 με 35ετια

Στο στόχαστρο δεν μπαίνουν μόνο τα όρια των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων από τα 50 αλλά και η έξοδος στα 58 με 35ετία.

Η ατζέντα των παρεμβάσεων είτε έρθει νέο ασφαλιστικό τον Ιούνιο, όπως ζητούν οι δανειστές, είτε τον Σεπτέμβριο, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, θα περιλαμβάνει όλες τις κατηγορίες των ασφαλισμένων που βγαίνουν στη σύνταξη πριν από τα 62.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», θεωρείται βέβαιο ότι όσοι απέχουν μέχρι 5 χρόνια από το 58ο έτος θα επηρεαστούν με αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 ως 4 έτη, δηλαδή αντί 58 η έξοδος θα έρθει στα 60 ή στα 62.