A- A+
Έκτακτη σύγκληση της Βουλής τη Δευτέρα από Τσίπρα - Καθυστερεί το Eurogroup
Στην έκτακτη σύγκληση της Βουλής για να συζητηθεί σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών η διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους, προχώρησε ο Πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα ενημερώσει τη Δευτέρα, στις 8 το απόγευμα το κοινοβούλιο για την πορεία των διαπραγματεύσεων, τα μέτρα που εμπεριέχονται στη λίστα της κυβέρνησης με τους δανειστές αλλά και τη δανειακή σύμβαση.

Η συζήτηση, θα γίνει σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών με βάση το άρθρο 142α του κανονισμού της Βουλής, ενώ το σχετικό αίτημα έχει ήδη υποβληθεί στην πρόεδρο της Βουλής.

Αργεί το Eurogroup

Τα νέα πάντως από τις Βρυξέλλες σε σχέση με την πορεία των διαπραγματεύσεων δεν είναι και τόσο ευχάριστα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Το Βήμα«, σε εξαιρετικά βαρύ κλίμα και με την στάση των συνομιλητών να μην προδιαγράφεται σε καμία περίπτωση θετική ή συγκαταβατική έναντι της ελληνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, πραγματοποιήθηκαν οι επαφές του Brussels GROUP το σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η συζήτηση είναι εξαιρετικά δύσκολη και οι ελληνικές προτάσεις δεν γίνονται αποδεκτές ούτε καν στη βάση τους, πόσο μάλλον στις λεπτομέρειες.

Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου τόνιζαν ότι το πρόγραμμα είναι επεξεργασμένο και κοστολογημένο, προβλέποντας για το 2015 πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, ενώ θα επιτρέψει θετικό ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1,4%.

Τελειώνουν τα λεφτά

Πάντως κοινοτικές πηγές τονίζουν ότι το Eurogroup που θα δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων δεν αναμένεται να συγκληθεί αυτήν την εβδομάδα.

Με αυτά τα δεδομένα η Ελλάδα «φλερτάρει» με την εσωτερική στάση πληρωμών.

Σύμφωνα με τους Financial Times, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αμφισβητούν πλέον ότι η Ελλάδα έχει τους πόρους για να καλύψει τόσο τα 1,7 δισ. ευρώ που χρειάζεται για να πληρώσει τους μισθούς και τις συντάξεις του μήνα καθώς και τα 450 εκατ. που πρέπει να καταβάλει στο ΔΝΤ μέχρι τις 9 Απριλίου.

Διαβάστε επίσης

* Τελείωσαν τα ψέμματα: Λίγα 24ωρα πριν την ρήξη ή τη συμφωνία - Παίζεται το μέλλον της χώρας