A- A+
Μίνι πόθεν έσχες μέσω των φετινών δηλώσεων - Επιπλέον πληροφορίες ζητά η εφορία
Σε μίνι πόθεν μετατρέπει τις φετινές φορολογικές δηλώσεις το υπουργείο Οικονομικών με στόχο να έχει πληρέστερη εικόνα για την περιουσία των πολιτών.

Με τις αλλαγές στο έντυπο Ε1 η εφορία υποχρεώνει τους φορολογουμένους να δηλώνουν όλα τα εισοδήματά τους και να δικαιολογήσουν τις δαπάνες τους για αγορά κινητών ή ακίνητων στοιχείων.

Ελλάδα και εξωτερικό

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα», με το νέο έντυπο της Εφορίας Ε1 για τα εισοδήματα του 2014 οι φορολογούμενοι καλούνται να δηλώσουν μερίσματα, τόκους και δικαιώματα αναλυτικά, είτε αυτά προέρχονται από την Ελλάδα είτε από το εξωτερικό.

Φέτος, για πρώτη χρονιά στο νέο έντυπο της Εφορίας υπάρχουν ξεχωριστοί κωδικοί τόσο για τους τόκους των φορολογουμένων που η ίδια γνωρίζει βάσει των στοιχείων των τραπεζών όσο και για εκείνους για τους οποίους δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία και θα πρέπει οι φορολογούμενοι σε κάθε περίπτωση να τα δηλώσουν.

Την ίδια στιγμή επανέρχονται οι κωδικοί που επιβάλλουν σε όσους αγόρασαν ή έχτισαν ακίνητο το 2014 ή αγόρασαν μετοχές να τους συμπληρώσουν με τα ποσά που δαπάνησαν.

Έλεγχοι στους ξεχασιάρηδες

Ουσιαστικά επανέρχεται το «πόθεν έσχες», αφού την ίδια στιγμή καλούνται να δικαιολογήσουν την προέλευση των χρημάτων αυτών.

Αξίζει να τονιστεί ότι με τη διαδικασία αυτή ουσιαστικά το υπουργείο Οικονομικών θα καταρτίσει ένα πλήρες «καταθεσιολόγιο» για τον κάθε πολίτη χωριστά.

Οσοι «ξεχάσουν» να δηλώσουν τους τόκους (δηλαδή, στην ουσία τις ίδιες τις καταθέσεις) κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με φορολογικούς ελέγχους.

Παράλληλα στη νέα φορολογική δήλωση θα δηλωθούν τα εισοδήματα που έχουν προκύψει από την υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου, δηλαδή από μεταβίβαση ακινήτων περιουσίας και το κέρδος από μεταβίβαση τίτλων ημεδαπής ή αλλοδαπής προέλευσης.

Στα τεκμήρια δεν υπάρχει καμία αλλαγή, με μόνη προσθήκη τους μήνες κυριότητας σε κατόχους δεξαμενών κολύμβησης.