A- A+
Προθεσμιακές που πληρώνουν ...σε είδος - Όλες οι επιλογές
Της μόδας έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες οι προθεσμιακές καταθέσεις που προσφέρουν στους πελάτες των τραπεζών εκτός από τόκους και απόδοση ...σε είδος.

Ο λόγος γίνεται για λογαριασμούς προθεσμίας που είναι συνδεδεμένοι με τα προγράμματα επιβράβευσης των καρτών των τραπεζών.

Στην προκειμένη περίπτωση, ο καταθέτης εκτός από τόκους, ανταμείβεται και μέσω της κάρτας του, καθώς κερδίζει ευρώ ή πόντους που μπορεί να εξαργυρώσει για την απόκτηση αγαθών ή υπηρεσιών με έκπτωση ή χωρίς να πληρώσει τίποτα.

Τα επιτόκια

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων τα επιτόκια των καταθέσεων αυτής της κατηγορίας είναι χαμηλότερα από τα λοιπά συμβατικά προγράμματα.

Ωστόσο, είναι πιθανό μέσω της επιβράβευσης, το τελικό όφελος για τον καταθέτη να διαμορφώνεται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα.

Κι αυτό γιατί μπορεί το άθροισμα των τόκων και του οφέλους από την απόκτηση προϊόντων δωρεάν ή με έκπτωση μέσω της κάρτας, να είναι μεγαλύτερο από το σύνολο των τόκων που εισπράττεσαι από μία κλασική προθεσμιακή.

Εξάλλου, η επιβράβευση μέσω των προγραμμάτων επιβράβευσης δεν φορολογείται με 15%, όπως ισχύει με τους τόκους των καταθέσεων, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο το όφελος.

Παράδειγμα

Έστω μία κλασική προθεσμιακή κατάθεση διάρκειας 3 μηνών ύψους 50.000 ευρώ με επιτόκιο 1,75% και ένα προϊόν ίδιας διάρκειας που προσφέρει επιτόκιο 1,65% συν πόντους στην κάρτα.

Στην πρώτη περίπτωση, ο καταθέτης θα λάβει στο τέλος του 3μήνου 50.186 ευρώ, ενώ στη δεύτερη 50.175 ευρώ πλέον 24.000 πόντους.

Οι πόντοι αυτοί αντιστοιχούν σε έκπτωση 67 ευρώ περίπου για την αγορά καυσίμων. Άρα η προθεσμιακή με το bonus, παρ΄ ότι έχει χαμηλότερο επιτόκιο συμφέρει περισσότερο.

Αν συνυπολογιστούν και τα 67 ευρώ η καθαρή απόδοση φτάνει στο 1,90%, ενώ το ονομαστικό επιτόκιο διαμορφώνεται στο 2,2%!

Τα πανόραμα της αγοράς

Πλέον, όλοι οι συστημικοί όμιλοι έχουν συνδέσει καταθετικά προγράμματα της κατηγορίας των προθεσμιακών λογαριασμών με τα προγράμματα επιβράβευσης των καρτών τους.

Με τον τρόπο αυτό δίνουν τη δυνατότητα στους πελάτες τους να επιλέξουν εκείνο το προϊόν που μεγιστοποιεί το όφελός τους.

Για να γίνει αυτό, θα πρέπει ο καθένας να εκτιμήσει πόσα μπορεί να κερδίσει από το πρόγραμμα επιβράβευσης και να υπολογίσει το συνολικό του κέρδος.


Alpha Προθεσμιακή με Bonus

Η προθεσμιακή κατάθεση της Alpha Bank είναι συνδεδεμένη με το πρόγραμμα επιβράβευσης καρτών Bonus.

Ο καταθέτης εκτός από τόκους, κερδίζει bonus πόντους στην κάρτα του, τους οποίους μπορεί να εξαργυρώσει σε περισσότερες από 5.500 επιχειρήσεις.

Επί της ουσίας, οι πόντοι αντιστοιχούν σε χρήματα, καθώς ο καταθέτης μπορεί να τους εξαργυρώσει για την αγορά αγαθών ή υπηρεσιών που έχει ανάγκη, όπως πχ. τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ ή η βενζίνη.

Τα χαρακτηριστικά: Από τις αρχές Μαρτίου η Alpha Bank προχώρησε στην αύξηση του αριθμού των πόντων που αποδίδει στους καταθέτες, διατηρώντας παράλληλα τα επιτόκια της κατάθεσης σταθερά.

Η συγκεκριμένη προθεσμιακή κατάθεση προσφέρει σταθερά επιτόκια για τρίμηνη, εξάμηνη ή δωδεκάμηνη διάρκεια.

Το ελάχιστο ποσό της κατάθεσης, ανάλογα με τη διάρκεια που θα επιλεγεί είναι 10.000, 30.000 ή 50.000 ευρώ.

Η καταβολή των τόκων γίνεται κάθε μήνα ή τρίμηνο (ανάλογα με τη διάρκεια), στο λογαριασμό καταθέσεων, ενώ παρέχεται δυνατότητα ολικής ανάληψης του κεφαλαίου, στην επέτειο του προϊόντος, χωρίς επιβάρυνση.

Οι Bonus πόντοι: Εκτός από τους τόκους, οι καταθέτες κερδίζουν χιλιάδες Bonus πόντους, διαθέσιμους προς εξαργύρωση, για την κάλυψη των καθημερινών τους αναγκών.

Αυτοί καταβάλλονται:

  • κάθε μήνα, για την τρίμηνη διάρκεια
  • κάθε τρίμηνο, για την εξάμηνη και την δωδεκάμηνη διάρκεια

Οι Bonus πόντοι που αναλογούν στο κεφάλαιο της Προθεσμιακή Καταθέσεως καταχωρούνται στη συνδεδεμένη Bonus κάρτα, πιστωτική ή χρεωστική.

Για να αποκτήσετε είδη καθημερινής χρήσεως, καύσιμα, αεροπορικά εισιτήρια, προϊόντα κινητής τηλεφωνίας, ηλεκτρονικά είδη, είδη ένδυσης και σπιτιού, πολλές προσφορές, εκπτώσεις και δώρα στα 3.000 συνεργαζόμενα καταστήματα του Προγράμματος Bonus.

Τα επιτόκια και οι πόντοι: Ακολουθούν αναλυτικά τα επιτόκια και οι πόντοι που προσφέρουν οι διάφορες εκδόσεις της προθεσμιακής κατάθεσης, που ισχύουν από την 1/4:


Πρόγραμμα Go4more

Η Εθνική Τράπεζα επιβραβεύει πλέον τους πελάτες της για τη συνολική τους σχέση με την τράπεζα, αποδίδοντας πόντους στην κάρτα τους, οι οποίοι μπορούν να εξαργυρωθούν για την αγορά αγαθών ή υπηρεσιών με έκπτωση.

Ως εκ τούτου, όλες οι προθεσμιακές καταθέσεις που προσφέρει αποδίδουν στον καταθέτη εκτός από τόκους και πόντους ως εξής:

  • Μέσο μηνιαίο υπόλοιπο προθεσμιακών καταθέσεων που έχουν ανοιχθεί στο Κατάστημα: 1 πόντος ανά €60 υπολοίπου (μηνιαίως), με μέγιστο 4.000 πόντους/μήνα
  • Μέσο μηνιαίο υπόλοιπο προθεσμιακών καταθέσεων που έχουν ανοιχθεί μέσω Internet Banking: 1 πόντος ανά €30 υπολοίπου (μηνιαίως), με μέγιστο 4.000 πόντους/μήνα

Η εξαργύρωση: Οι πόντοι εξαργυρώνονται εύκολα, γρήγορα και απλά, σε ένα ευρύ δίκτυο συνεργαζόμενων επιχειρήσεων σε όλη την Ελλάδα.

Supermarkets, πρατήρια καυσίμων, πολυκαταστήματα, τηλεφωνία & Internet, ταξιδιωτικά πρακτορεία, ξενοδοχεία, εστιατόρια, υπηρεσίες υγείας & ομορφιάς, παιδικά είδη, ηλεκτρονικά & ηλεκτρικά είδη είναι μόνο μερικές από τις επιλογές που έχετε στη διάθεσή σας.

Επιπλέον, έχετε τη δυνατότητα να εξαργυρώσετε τους πόντους σας σε επιλεγμένα προϊόντα της τράπεζας.

Χρησιμοποιώντας τη χρεωστική ή την πιστωτική σας κάρτα στα ειδικά τερματικά των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στο go4more (POS), μπορείτε να επιλέξετε ολική ή μερική εξαργύρωση των πόντων που έχετε συγκεντρώσει:

  • Bεβαιωθείτε ότι η συναλλαγή σας πραγματοποιείται μέσω των τερματικών (POS) της Εθνικής Τράπεζας
  • Θυμηθείτε ότι ο ελάχιστος αριθμός πόντων που απαιτείται κάθε φορά για την εξαργύρωση είναι οι 2.000 πόντοι, και ότι οι πόντοι που συγκεντρώνετε μπορούν να εξαργυρωθούν μέσα σε 2 χρόνια από την ημερομηνία συλλογής τους

Προθεσμιακή με ευρώ Επιστροφής

Πρόκειται για το πιο πρόσφατα λανσαρισμένο προϊόν της κατηγορίας. Έχει διάρκεια 6 ή 12 μηνών και προσφέρει εκτός από τόκους και ευρώ επιστροφής, στο πλαίσιο του προγράμματος επιβράβευσης καρτών «Επιστροφή» της τράπεζας.

Το ελάχιστο ποσό της κατάθεσης ανέρχεται σε 10.000 ευρώ, ενώ τα επιτόκια κυμαίνονται από 1,40% έως 1,70%. Τα ευρώ επιστροφής μπορεί να φτάσουν έως και τα 200.

Συγκεκριμένα:

Απόδοση τόκων και ευρώ

Η απόδοση των τόκων γίνεται κάθε τρίμηνο στο συνδεδεμένο με την προθεσμιακή κατάθεση καταθετικό λογαριασμό.

Αντίστοιχα, τα ευρώ της επιστροφής πιστώνονται στη συνδεδεμένη χρεωστική ή πιστωτική κάρτα εντός 15 ημερών από το τέλος κάθε ημερολογιακού τριμήνου, ισόποσα ή τμηματικά.

Υπάρχει η δυνατότητα πρόωρης ανάληψης της κατάθεσης κάθε τρίμηνο χωρίς κανένα κόστος.

Προθεσμιακή Ζωή και Υγεία

Εκτός από το παραπάνω προϊόν η Eurobank λάνσαρε και την προθεσμιακή κατάθεση Ζωή και Υγεία, η οποία είναι συνδεδεμένη με το ομώνυμο τραπεζοασφαλιστικό πρόγραμμα.

Η διάρκειά της είναι 12 μηνών, ενώ το ελάχιστο ποσό της κατάθεσης ανέρχεται σε 30.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο της κατάθεσης παρέχεται δωρεάν για 1 χρόνο το προϊόν Ζωή και Υγεία, το οποίο παρέχει ολοκληρωμένη εξωνοσοκομειακή φροντίδα για όλη την οικογένεια σε συνεργασία με τον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών και με τον Όμιλο Εταιριών Υγείας Βιοιατρική.

Το επιτόκιο ανέρχεται σε 1,55% για ποσά από 30.000 ευρώ και σε 1,65% για ποσά από 60.000 ευρώ.

Υπάρχει η δυνατότητα πρόωρης ανάληψης χωρίς ποινή κάθε τρίμηνο, την ημέρα απόδοσης των τόκων.


Προθεσμιακή Κατάθεση με Επιβράβευση

Η συγκεκριμένη προθεσμιακή κατάθεση μπορεί να συνδεθεί με οποιοδήποτε από τα προγράμματα επιβράβευσης που προσφέρει η Τράπεζα Πειραιώς μέσω των καρτών της.

Στην προκειμένη περίπτωση, ο καταθέτης εκτός από τους τόκους, λαμβάνει και πόντους οι οποίοι καταχωρούνται στην πιστωτική του κάρτα.

Στη συνέχεια οι πόντοι αυτοί εξαργυρώνονται με βάση τα όσα ισχύουν στο εκάστοτε πρόγραμμα ανταμοιβής.

Επιτόκια: Το επιτόκιο καταθέσεων στην Προθεσμιακή Κατάθεση Επιβράβευση παραμένει σταθερό για όλη τη διάρκεια της κατάθεσης.

Οι τόκοι στην Προθεσμιακή Κατάθεση Επιβράβευση αποδίδονται κάθε μήνα:

Ευελιξίες: Με την Προθεσμιακή Κατάθεση Επιβράβευση μπορείτε οποιαδήποτε στιγμή να αυξήσετε το ποσό του κεφαλαίου της προθεσμιακής κατάθεσης και να λάβετε ακόμη περισσότερους πόντους.

Μπορείτε να αυξήσετε το κεφάλαιο όσες φορές θέλετε - 1 φορά κάθε ημέρα - χωρίς επιβάρυνση και διατηρώντας το υψηλό επιτόκιο.

Επιπλέον θα πρέπει:

  • Το ποσό που προσθέτετε να είναι τουλάχιστον €1.000
  • Το νέο κεφάλαιο να είναι μέχρι 50% μεγαλύτερο του αρχικού

Η διαδικασία: Πρέπει να συνδέσετε την κάρτα σας με την Προθεσμιακή Κατάθεση Επιβράβευση και κάθε φορά που λαμβάνετε τόκους, θα κερδίζετε και πολλαπλάσιους πόντους.

Παράδειγμα: Έχει γίνει υπόθεση καταβολής καθαρών τόκων ποσού €1.000 από την προθεσμιακή κατάθεση Επιβράβευσης.

Προθεσμιακή Στα μέτρα σας. Εξάλλου, η Τράπεζα Πειραιώς δίνει τη δυνατότητα σύνδεσης της Προθεσμιακής Κατάθεσης «Στα μέτρα σας» με τα προγράμματα επιβράβευσης των καρτών της.

Το συγκεκριμένο προϊόν προσφέρει απόλυτη ευελιξία καθώς δημιουργείτε την προθεσμιακή σας κατάθεση όπως πραγματικά εσείς θέλετε.

Επιλέγετε διάρκεια από 1 εβδομάδα έως και 12 μήνες, σταθερό ή αυξανόμενο επιτόκιο, πότε θα λάβετε τους τόκους σας, αν θέλετε να συγκεντρώνετε πόντους για δώρα από την αγαπημένη σας ομάδα, για τις καθημερινές σας αγορές ή για ταξίδια, και την διαμορφώνετε … στα μέτρα σας.