A- A+
Οι τρεις σύμμαχοι στις επενδύσεις σας και τι πρέπει να αποφεύγετε
Σε τρεις διαχρονικούς «συμμάχους» θα πρέπει να βασίζονται οι επενδυτές για να μεγιστοποιήσουν την απόδοσή τους, βάση του ρίσκου που αναλαμβάνουν.

Όλοι μας επενδύουμε με σκοπό την υψηλότερη απόδοση από τις απλές τραπεζικές καταθέσεις. Όλοι επίσης, "θέλουμε" να προβλέψουμε την επένδυση που θα δώσει την υψηλότερη δυνατή απόδοση. Είναι όμως αυτό εφικτό;

Όπως επισημαίνει η Eurobank,τεχνολογικές καινοτομίες, φαρμακευτικές ανακαλύψεις, πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα, ακόμη και καιρικά φαινόμενα μεταβάλλουν διαρκώς τα διεθνή οικονομικά δεδομένα, επηρεάζοντας πότε θετικά και πότε αρνητικά ένα ούτως ή άλλως, «ευαίσθητο» επενδυτικό τοπίο.

«Εάν στα παραπάνω προσθέσουμε την πολυπλοκότητα και την αλληλεξάρτηση των παγκόσμιων αγορών, καθώς και πρόσκαιρες συγκυρίες ή βραχυπρόθεσμες κερδοσκοπικές κινήσεις, τότε μία σωστή πρόβλεψη για υψηλές αποδόσεις θυμίζει... "κέρμα στον αέρα"» σημειώνει η τράπεζα.

Οι τρεις σύμμαχοι

Και προσθέτει πως ο συνετός επενδυτής δεν χρειάζεται να προβλέπει. Ο συνετός επενδυτής μπορεί και "πρέπει" να βασίζεται σε τρεις σημαντικούς και ταυτόχρονα διαχρονικούς "συμμάχους": τη ρευστότητα, τη διασπορά και το χρονικό ορίζοντα της επένδυσής του.

  • Ρευστότητα: Κρατήστε ένα μέρος της περιουσίας σας σε λογαριασμό άμεσης ρευστότητας (π.χ. Ταμιευτηρίου).

Η ρευστότητα, όχι μόνο δίνει τη δυνατότητα να καλύπτετε τυχόν έκτακτες οικονομικές υποχρεώσεις, αλλά σας βοηθά επίσης να εκμεταλλεύεσθε πιθανές αρνητικές συγκυρίες, πραγματοποιώντας νέες επενδύσεις σε χαμηλότερες τιμές.

  • Διασπορά: Η διασπορά των κεφαλαίων σε ποικίλες επενδύσεις, εξομαλύνει τις διακυμάνσεις της αξίας της περιουσίας σας (μειώνοντας έτσι το ρίσκο αλλά και το άγχος σας) και παράλληλα προσφέρει τη δυνατότητα να εκμεταλλεύεσθε συγχρόνως περισσότερες κεφαλαιαγορές.
  • Χρόνος: Μόνιμο χαρακτηριστικό των κεφαλαιαγορών είναι οι καθημερινές διακυμάνσεις, που άλλοτε είναι σταδιακές και άλλοτε απότομες.

Βασιζόμενοι στον ορθολογισμό και τα επιστημονικά δεδομένα, οι επαγγελματίες διαχειριστές μπορούν να διαγνώσουν τις στρεβλώσεις των αγορών, να επισημάνουν υποτιμημένες ή υπερτιμημένες αξίες και να αξιολογήσουν τις πιθανές μέσο-μακροπρόθεσμες προοπτικές τους, για λογαριασμό σας.

Ωστόσο, η τεχνογνωσία των διαχειριστών αποτυπώνεται στην τελική σας κερδοφορία, μόνον εάν τους προσφέρετε και τον απαραίτητο χρόνο.

Για παράδειγμα, σε χώρες με παράδοση στα αμοιβαία κεφάλαια (ΗΠΑ κ.α.), ο μέσος χρονικός ορίζοντας επένδυσης φθάνει ακόμη και τα δέκα χρόνια.

Προσοχή, ο χρονικός ορίζοντας των επενδύσεων σε αντίθεση με την «υποχρεωτική» διάρκεια που μπορεί να χαρακτηρίζει κάποια προϊόντα, λειτουργεί πάντα υπέρ του επενδυτή, καθώς του δίνει την πολυτέλεια να εξαγοράσει την τοποθέτησή του όταν η στρατηγική της έχει ευδοκιμήσει ή/και όταν ο ίδιος το επιθυμεί.

Τι να αποφεύγετε

Από την άλλη πλευρά η Eurobank συστήνει στους επενδυτές να μην επηρεάζονται από πρόσκαιρες συγκυρίες ή έκτακτα γεγονότα.

«Εάν προσπαθείτε να ακολουθήσετε τη συνεχώς μεταβαλλόμενη επικαιρότητα, με την οποία μας βομβαρδίζουν τα Μ.Μ.Ε., θα πρέπει να αλλάζετε συνεχώς και τις επιλογές σας με αντίστοιχη αύξηση του ρίσκου» αναφέρει σχετικά.

Και συμπληρώνει πως «η βιαστική ρευστοποίηση μιας επένδυσης επειδή "δεν πάει καλά" τους τελευταίους μήνες και η αντικατάστασή της με μία άλλη που "πάει καλά", αποτελεί ένα από τα συνηθέστερα λάθη».

«Μην υιοθετείτε, χωρίς να διασταυρώνετε, "αποκλειστικές" πληροφορίες ή αναλύσεις "ειδικών"» είναι η συμβουλή της τράπεζας.

«Διότι θα μπορούσαν να υποκρύπτουν αποσπασματικά δεδομένα, άστοχες συγκρίσεις ή αδιαφανείς προθέσεις. Στο σημερινό κόσμο της υπέρ-πληροφόρησης είναι απαραίτητο να βεβαιωνόμαστε για την εγκυρότητα των στοιχείων που επιδρούν στις αποφάσεις μας» καταλήγει σχετικά.