A- A+
Τελείωσαν τα ψέμματα: Λίγα 24ωρα πριν την ρήξη ή τη συμφωνία - Παίζεται το μέλλον της χώρας
Υπό τη δαμόκλειο σπάθη της εσωτερικής στάσης πληρωμών και της επιβολής περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων στις τράπεζες, η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους εταίρους το μέλλον της χώρας.

Για μία ακόμη φορά όμως τα μηνύματα που έρχονται από την πλευρά των δανειστών δεν είναι ενθαρρυντικά για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων.

Η ελληνική αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες, όπου συνεδριάζει το Brussels Group από το Σάββατο, έχει παρουσιάσει μέτρα ύψους 3 δισ. ευρώ περίπου, μέσω των οποίων επιδιώκει να κλείσει την αξιολόγηση του προηγούμενου προγράμματος και «ξεμπλοκάρει» χρωστούμενες από την τρόικα δόσεις.

Μέτρα της πλάκας

Ωστόσο, όπως διαρρέουν κοινοτικές πηγές, τα μέτρα που προτείνονται είναι «για μία ακόμη φορά της πλάκας», και δεν εξασφαλίζουν σε καμία περίπτωση τα προβλεπόμενα έσοδα.

Όπως εξηγούν, η κυβέρνηση Τσίπρα παίζει καθυστέρηση, με τα δημόσια ταμεία άδεια, θέτοντας σε κίνδυνο την ελληνική οικονομία, η οποία έχει ήδη αρχίσει να εμφανίζει σημάδια ύφεσης.

Εάν δεν υπάρξει συμφωνία με τις Βρυξέλλες, τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να αποφασίσει ποιους θα πληρώσει: τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους ή τους δανειστές.

Τέλος οι ασυναρτησίες

Η μία επιλογή είναι χειρότερη από την άλλη. Τόσο η εσωτερική όσο και η εξωτερική στάση πληρωμών μπορεί να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες βλάβες στην οικονομία.

Απ΄ ό,τι φαίνεται οι δανειστές δε δέχονται ασυναρτησίες πριν εκταμιεύσουν τις δόσεις. Ζητούν μέτρα άμεσου δημοσιονομικού αποτελέσματος.

Και από την άλλη η Αριστερή Πτέρυγα δεν φαίνεται διατεθειμένη να ψηφίσει μέτρα που χαρακτηρίζονται εδώ και πέντε χρόνια στην Ελλάδα ως μνημονιακά.

Το καλό σενάριο είναι ένα: Ο Πρωθυπουργός να αλλάξει πορεία, να κάνει τη στροφή που χρειάζεται και μία νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία να ψηφίσει και να στηρίξει την κυβέρνηση που θα εφαρμόσει το πρόγραμμα που θα συμφωνηθεί με την Ευρώπη.

Ο άλλος δρόμος, η ρήξη, την οποία επιθυμεί μέρος του υπουργικού συμβουλίου και της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, θα οδηγήσει την ελληνική κοινωνία στη φτωχοποίηση και στην απόλυτη εξαθλίωση.