A- A+
Άρχισαν τα όργανα: Πιθανή η εισαγωγή παράλληλου νομίσματος στην Ελλάδα σύμφωνα με το Reuters
Η Ελλάδα δεν είναι πιθανό να βγει από το ευρώ, είτε οικειοθελώς είτε από ατύχημα, αλλά ίσως αναγκαστεί να εισάγει εναλλακτικά μέσα πληρωμών, αναφέρει το Reuters.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτά τα μέσα πληρωμών θα κυκλοφορήσουν παράλληλα με το ευρώ, προκειμένου να πληρωθούν εσωτερικές υποχρεώσεις, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί σύντομα συμφωνία, σημειώνουν αρκεοί αξιωματούχοι στην Ευρωζώνη.

«Σε κάποιο σημείο, όταν η κυβέρνηση δεν θα έχει άλλα ευρώ για να πληρώσει τους μισθούς ή τους λογαριασμούς, θα μπορούσε να αρχίσει την έκδοση IOUs [εκ του «I Owe You»]-ένα έγγραφο που λέει ότι ο κάτοχός του θα λάβει x ευρώ κάποια στιγμή στο μέλλον», δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

Δεύτερο νόμισμα

«Τέτοια IOUs θα αρχίσουν γρήγορα να διαπραγματεύονται σε δευτερογενή κυκλοφορία με μεγάλη έκπτωση έναντι των πραγματικών ευρώ, και θα γινόταν ‘νόμισμα’, όποιο και εάν είναι το όνομά του, που θα συνυπάρχει με το ευρώ», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Αν η κυβέρνηση ξεμείνει από ευρώ για να πληρώσει μισθούς, συντάξεις και προμηθευτές -σημειώνει το Reuters- θα πρέπει να εισαγάγει ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων για να αποτρέψει μια μαζική εκροή ευρώ από τη χώρα. Αυτό θα μπορούσε να περιορίσει το ποσό που οι Έλληνες μπορούν να κάνουν ανάληψη από τα ΑΤΜ ή να στέλνουν στο εξωτερικό, όπως συνέβη στην Κύπρο το 2013.

Τα IOUs ίσως δεν θα ήταν ευρέως αποδεκτά σε καταστήματα και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μόνο ως ένα τρόπος για να τακτοποιηθούν πληρωμές του Δημοσίου, όπως λογαριασμοί ενέργειας -τουλάχιστον αρχικά.

Ευρώ μόνο για το χρέος

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση θα μπορούσε να κρατήσει τα ευρώ από τα φορολογικά έσοδα για να καλύψει την αποπληρωμή του χρέους και να αποφύγει τη χρεοκοπία.

«Η διευθέτηση αυτή μπορεί να είναι προσωρινή, για να συνεχίσει να λειτουργεί η κυβέρνηση όσο ελπίζει να διαπραγματευτεί μια συμφωνία με τους πιστωτές η οποία θα ξεκλείδωνε περισσότερα ευρώ σε δάνεια» είπε ένας δεύτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με το Reuters, οι αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι η Ελλάδα έχει ήδη δείξει στο παρελθόν ότι είναι διατεθειμένη να καθυστερήσει πληρωμές για τις εσωτερικές της υποχρεώσεις για να εξασφαλίσει τα ευρώ που χρειάζονται για την εξοφλήσεις του χρέους.