A- A+
Θαύμα! Αύξηση των δανείων το Φεβρουάριο!! Οφείλεται στη στάση πληρωμών στα δάνεια
Σημαντική βελτίωση σημείωσε το Φεβρουάριο η ετήσια μεταβολή των υπολοίπων στα δάνεια, η οποία διαμορφώθηκε στο -2,50% από 2,9% τον Ιανουάριο και 4% 1 χρόνο νωρίτερα.

Ο λόγος αυτής της βελτιωμένης εικόνας δεν είναι φυσικά ότι οι τράπεζες άρχισαν να δίνουν δάνεια, αλλά ότι οι δανειολήπτες σταμάτησαν να πληρώνουν αυτά που έχουν πάρει στο παρελθόν.

Πώς εξηγείται το ...θαύμα

Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το Φεβρουάριο καταγράφηκε θετική ροή κεφαλαίων προς την οικονομία από τις τράπεζες, της τάξης των 74 εκατ. ευρώ.

Η εξήγηση είναι απλή: Ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης προκύπτει ως η διαφορά μεταξύ νέων εκταμιεύσεων δανείων και αποπληρωμών από τους παλαιούς πελάτες.

Όταν μεγάλο ποσοστό των τελευταίων αρχίζει να μην πληρώνει τις υποχρεώσεις του, ακόμη και μικρά ποσά νέων εκταμιεύσεων μπορούν να δώσουν θετική μεταβολή στη διοχετευόμενη ρευστότητα από το τραπεζικό σύστημα στην πραγματική οικονομία.

Τα στοιχεία της ΤτΕ

Tο Φεβρουάριο του 2015, o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα διαμορφώθηκε στο -2,5% από -2,9% τον προηγούμενο μήνα.

Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν θετική κατά 74 εκατ. ευρώ (Φεβρουάριος 2014: αρνητική καθαρή ροή 773 εκατ. ευρώ).

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, το Φεβρουάριο του 2015, ήταν θετική κατά 433 εκατ. ευρώ (Φεβρουάριος 2014: αρνητική καθαρή ροή 439 εκατ. ευρώ) και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -2,3%, από -3,1% τον Ιανουάριο του 2015.

Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε στο -2,4%, από -2,7% τον Ιανουάριο του 2015, ενώ η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 52 εκατ. ευρώ (Φεβρουάριος 2014: αρνητική καθαρή ροή 353 εκατ. ευρώ).

Επαγγελματίες και ιδιώτες

Το Φεβρουάριο του 2015, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 57 εκατ. ευρώ (Φεβρουάριος 2014: αρνητική καθαρή ροή 19 εκατ. ευρώ) και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της διαμορφώθηκε σε -0,6%, από -0,3% τον προηγούμενο μήνα.

Αρνητική κατά 302 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα το Φεβρουάριο του 2015 (Φεβρουάριος 2014: αρνητική καθαρή ροή 315 εκατ. ευρώ).

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής παρέμεινε αμετάβλητος, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στο -3,0%.