A- A+
Bofa: Τα τρία σενάρια για την ελληνική οικονομία: Το καλό, το κακό και το ...άσχημο
Τρία σενάρια για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία «βλέπει» η Bofa Merrill Lynch σε έκθεσή της με ημερομηνία 25 Μαρτίου. Ίσως να χρειαστούμε ένα σοκ λέει ο οίκος.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, υπάρχει το καλό, το κακό και το… άσχημο σενάριο, ένα από τα οποία θα γίνουν πραγματικότητα τις επόμενες εβδομάδες.

Τα 3 σενάρια

Οι οικονομολόγοι του οίκου «βλέπουν» τρία σενάρια για τη χώρα μας:

1) Το καλό σενάριο είναι να ακολουθήσει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την πορεία του πρώην ηγέτη της Βραζιλίας, Lula, ο οποίος εμφάνισε εντυπωσιακές επιδόσεις παρά την αρχική ανησυχία της αγοράς.

Σύμφωνα με αυτό, θα δεσμευτεί και θα υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις, ώστε να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη, να επιστρέψει στην ανάπτυξη και στις αγορές.

2) Το κακό σενάριο είναι να υπάρξει μία προσωρινή συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ευρωζώνης, με την χώρα να κάνει αρκετά ώστε να πείσει τους εταίρους να την κρατήσουν εντός ευρώ και τους Ευρωπαίους να αποδεσμεύουν για την χώρα τα κεφάλαια που χρειάζεται την αποπληρωμή των υφιστάμενων δανείων.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον οίκο, το σενάριο αυτό είναι μη βιώσιμο.

3) Το άσχημο σενάριο είναι να μην υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και θεσμών γεγονός που θα οδηγήσει σε bank run, capital controls και τελικά σε έξοδο από την ευρωζώνη.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί να βρεθεί κοντά είτε στο κακό, είτε στο άσχημο σενάριο πριν έρθει τελικά το καλό σενάριο.

Στην περίπτωση όμως αυτή η κατάσταση στη χώρα θα έχει επιδεινωθεί αισθητά.

Το βασικό σενάριο

Το βασικό σενάριο της BofA Merril Lynch για την Ελλάδα είναι ότι θα επιλέξει τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων που θα της επιτρέψει να παραμείνει στο ευρώ, αλλά προειδοποιεί ότι ο κίνδυνος για το κακό και το άσχημο σενάριο έχει αυξηθεί.

Οι αναλυτές της μάλιστα προειδοποιούν ότι η χώρα μπορεί να χρειάζεται ένα «σοκ» που θα την αναγκάσει σε συναίνεση ώστε να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται.

Το αισιόδοξο σενάριο, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, στηρίζεται στην ισχυρή στήριξη του ευρώ από τις δημοσκοπήσεις. Ωστόσο, προειδοποιεί πως πρέπει κάτι να αλλάξει άμεσα στις μεταρρυθμίσεις ώστε να επιστρέψει η χώρα σε μια θετική τροχιά.