A- A+
«Νόμιμα» τα υψηλά επιτόκια στις πιστωτικές κάρτες με απόφαση του Αρείου Πάγου
Νόμιμα επιβάλλονται από τις τράπεζες τα υψηλά επιτόκια στις πιστωτικές κάρτες, σύμφωνα με απόφαση του Αρείου Πάγου που εξέταση υπόθεση καταγγελίας από καταναλωτή.

Η όλη υπόθεση ξεκινά το Νοέμβριο του 2004 από καταναλώτρια, η οποία προσέφυγε στο δικαστήριο λόγω του επιτοκίου ύψους 15,90%, πλέον της εισφοράς του 0,6%, που της επιβλήθηκε στην πιστωτική της κάρτα από την τράπεζα.

Ενώ η απόφαση του εφετείου την είχε δικαιώσει, ο Άρειος Πάγος ανέτρεψε την προηγούμενη απόφαση.

Το ύψος του επιτοκίου

Σύμφωνα με τον Άρειο Πάγο, με τη θέσπιση υψηλού επιτοκίου από την τράπεζα, δεν παραβιάζεται η αρχή της προστασίας του καταναλωτή

Συγκεκριμένα, στην απόφασή του αναφέρουν πως δεν παραβιάσθηκε η θεμελιώδης αρχή της προστασίας του καταναλωτή, που είναι η διαφάνεια, αφού «οι οικονομικές συνέπειες και επιβαρύνσεις από τον σχετικό όρο του συμβολαίου είναι ευκρινείς για την καταναλώτρια, υπό την έννοια, ότι μπορούν να γίνουν άμεσα κατανοητές από αυτήν ως μέση καταναλώτρια, η οποία δεν διαθέτει εξειδικευμένες νομικές και οικονομικές γνώσεις».

Επιπλέον, αναφέρουν ότι «ο τρόπος υπολογισμού του επιτοκίου ήταν για την καταναλώτρια σαφώς περιγεγραμμένος και προσδιορισμένος και η καταναλώτρια, μπορούσε να αντιληφθεί με πλήρη σαφήνεια την αναλαμβανόμενη υποχρέωση ως προς το ύψος του επιτοκίου του».