A- A+
Τα 10 βήματα για τη μετάβαση από το ευρώ στη δραχμή - Η διαδικασία και οι δυσκολίες
Σε 10 γενικά βήματα θα ολοκληρωθεί η μετάβαση από το ευρώ στη δραχμή, εάν τελικώς η Ελλάδα δεν καταφέρει να μείνει στη ζώνη του ευρώ. Εκτιμήσεις.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Η Καθημερινή», μεγάλες τράπεζες του εξωτερικού έχουν «τρέξει» αρκετές φορές τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ μέχρι σήμερα και διαρκώς τα προσαρμόζουν στις νέες συνθήκες.

Η εφημερίδα μίλησε με αυτές τις πηγές, όπως και συγκέντρωσε πανεπιστημιακές μελέτες που έχουν εκπονηθεί για ακαδημαϊκούς λόγους ή για λογαριασμό κρατών και κεντρικών τραπεζών για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Δραχμή vs μνημόνιο

Συγκρίνοντας τις επιπτώσεις μιας εξόδου στη δραχμή με αυτές των μνημονίων από το 2010 έως σήμερα, προκύπτουν τα εξής βασικά συμπεράσματα:

• Πρώτον, το μνημόνιο αύξησε την ανεργία στην Ελλάδα ακριβώς στο επίπεδο που είχαν προβλέψει τα σενάρια εξόδου στη δραχμή.

• Δεύτερον, η μείωση του εισοδήματος (αγοραστική δύναμη) είναι η μισή απ’ ό,τι θα είχε συμβεί με τη δραχμή.

• Τρίτον, η αβεβαιότητα, το τελευταίο διάστημα, έχει εκτινάξει τις αποδόσεις των 10ετών στα ίδια σχεδόν επίπεδα με αυτά που προβλέπονται στην περίπτωση της δραχμής. Πριν, π.χ. το φθινόπωρο, οι αποδόσεις ήταν στο μισό από εκείνες της δραχμής.

Τα 10 βήματα

Με βάση αυτά, προκύπτουν δέκα βήματα μετάβασης, από τη στιγμή που η χώρα ως λύση ανάγκης- καθώς δεν θα έχει χρήματα να λειτουργήσει- αναγκαστικά θα πρέπει να βγει από το ευρώ και να «κόψει» δικό της νόμισμα.

Αφού λυθούν τα νομικά πολιτικά και διαδικαστικά προβλήματα, ξεκινά η διαδικασία αποχώρησης από την ευρωζώνη και η μετάβαση σε νέο νόμισμα, π.χ. τη δραχμή.

Τα βήματα που ακολουθούν είναι τα εξής, σύμφωνα με την «Καθημερινή»:

1ο βήμα: Παγώνουν όλα τα διαθέσιμα των τραπεζών σε ευρώ.

2ο βήμα: Μετατρέπονται όλα τα υπόλοιπα (καταθέσεις και δάνεια) σε δραχμές με ισοτιμία 1 ευρώ=1 δραχμή. Αυτό ισχύει και για τις καταθέσεις των τραπεζών στην ΤτΕ και των δανείων (ακόμη και ELA) που έχουν λάβει.

3ο βήμα: Σε πολιτικό επίπεδο μπορεί να αποφασιστεί ένα προκαταβολικό «κούρεμα» χρέους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Τεχνικά αυτό γίνεται με προκαταβολική υποτίμηση της δραχμής πριν από την κυκλοφορία.

4ο βήμα: Απαγορεύεται η μεταφορά κεφαλαίων από τους νέους λογαριασμών καταθέσεων σε δραχμές προς λογαριασμούς σε ευρώ.

5ο βήμα: Μισθοί, τιμές προϊόντων, αξίες υπηρεσιών, δανείων κτλ. θα μετατραπούν σε ισοτιμία 1 προς 1.

6ο βήμα: Η ΕΚΤ δανείζει εκτάκτως την ΤτΕ ώστε να έχει συναλλαγματικά διαθέσιμα σε ευρώ.

7ο βήμα: Ξεκινά η κυκλοφορία της δραχμής και η διαπραγμάτευση στις αγορές. Αναμένεται μεγάλη υποτίμηση, που μπορεί να φτάσει το 60%. Ουσιαστικά χάνεται όλο το όφελος από το προηγούμενο «κούρεμα».

8ο βήμα: Παραμένει το πάγωμα λογαριασμών και οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων μέχρι να ηρεμήσουν οι μεγάλες μεταβολές στην ισοτιμία.

9ο βήμα: Ανταλλακτήρια θα δέχονται τη συγκεκριμένη περίοδο τα ευρώ για μετατροπή σε δραχμές. Με νόμο, όλες οι συναλλαγές στο εσωτερικό θα γίνονται σε δραχμές.

10ο βήμα: Ο πληθωρισμός που θα προκύψει από την υποτίμηση της δραχμής θα εκτινάξει τις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών. Πιο άμεση η επίπτωση στα εισαγόμενα, όπως τα καύσιμα.