A- A+
Το σχέδιο του 2012 για κλειστές τράπεζες και ημερήσιο όριο 200 ευρώ στα ΑΤΜ και το σήμερα
Έτοιμο σχέδιο για την επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων για διάσωση του τραπεζικού συστήματος σε περίπτωση bank run, είχε έτοιμο το 2012 η Τράπεζα της Ελλάδος.

Πρόκειται για μέτρα όπως αυτά που εφαρμόστηκαν στην Κύπρο, χωρίς όμως να προβλέπεται «κούρεμα» καταθέσεων. Στόχος τους ήταν να διασφαλίσουν ότι οι τράπεζες δε θα ξέμεναν από ρευστό σε περίπτωση που οι αναλήψεις από τους καταθέτες αυξάνονταν σημαντικά.

Πρόκειται για το «Plan B» που βρισκόταν το 2012 στο συρτάρι του τότε διοικητή της ΤτΕ, Γ. Προβόπουλου, σύμφωνα με τα «Νέα», το οποίο θα ετίθετο σε εφαρμογή εάν οι εκροές καταθέσεων συνεχίζονταν και μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου εκείνης της χρονιάς.

Τελεσίγραφο ΕΚΤ

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», η ΕΚΤ είχε προειδοποιήσει τις ελληνικές αρχές ότι θα τραβούσε την «πρίζα» του ELA αν η εκροή καταθέσεων συνεχιζόταν με τον ίδιο φρενήρη ρυθμό και μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου.

Το σχέδιο είχε παραδοθεί προς υπογραφή στον Γιώργο Προβόπουλο, από το μεσημέρι του Σαββάτου 16 Ιουνίου, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Το πλάνο της ΕΚΤ προέβλεπε ημερήσιο όριο αναλήψεων 200 ευρώ ανά καταθέτη. Οι συναλλαγές θα πραγματοποιούνταν μόνο μέσω των αυτόματων μηχανημάτων ανάληψης.

Κλειστές τράπεζες για 10 μέρες

Τα καταστήματα των τραπεζών θα λειτουργούσαν αλλά με τα ρολά πιθανώς κατεβασμένα.

Τα μέτρα θα ίσχυαν για δέκα μέρες αφού τόσο υπολογιζόταν ότι θα άντεχε η οικονομία σε κατάσταση τραπεζικού «παγετού».

Παράλληλα, θα έμπαινε πλαφόν και στα εμβάσματα στο εξωτερικό, με το υπό συζήτηση όριο να είναι στις 3.000 ευρώ, με εξαιρέσεις για λόγους υγείας ή για την κάλυψη αναγκών φοιτητών στο εξωτερικό.

Ειδικός μηχανισμός εγκρίσεων

Για την έγκριση των εξαιρέσεων θα στηνόταν στην Τράπεζα της Ελλάδος ειδικός μηχανισμός.

Αυτός ο μηχανισμός θα εξέταζε και αιτήματα εμβασμάτων, πάνω από το πλαφόν από τις επιχειρήσεις, με στόχο να μπουν και να κάνουν εισαγωγές πρώτων υλών και προϊόντων και να μην νεκρώσουν τελείως οι εισαγωγές.

Η απόφαση έμεινε τελικώς ανυπόγραφη, καθώς μετά από τις εκλογές σταμάτησε η «αιμορραγία» των τραπεζών. Μόνο την πρώτη εβδομάδα μετά τις εκλογές οι εισροές καταθέσεων έφτασαν τα 3 δισ. ευρώ.

Τι γίνεται σήμερα

Σήμερα οι ελληνικές τράπεζες υποφέρουν για μία ακόμη φορά από εκροές καταθέσεων λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας.

Η διαφορά σε σχέση με το 2012 είναι ότι πριν περίπου 3 χρόνια οι διαρροές σταμάτησαν μετά τις εκλογές, ενώ σήμερα συνεχίζονται σε υψηλούς ρυθμούς.

Μέχρι και τον Ιανουάριο οι τράπεζες είχαν χάσει ρευστότητα 16 δισ. ευρώ, ενώ υπολογίζεται ότι έως σήμερα οι απώλειες από το τέλος Νοεμβρίου προσεγγίζουν τα 28 δισ. ευρώ.

Στήριξη μόνο από ELA

Τα υπόλοιπα των καταθέσεων έχουν πέσει σε χαμηλό 10 ετών, λίγο πάνω από τα 135 δισ. ευρώ, με τις απώλειες να αναπληρώνονται από τον έκτακτο μηχανισμό ELA.

Πλέον, η ΕΚΤ συνεδριάζει κάθε εβδομάδα για την ανανέωση του ορίου δανεισμού των ελληνικών τραπεζών από το μηχανισμό.

Για να μπουν σήμερα περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων θα πρέπει το όριο δανεισμού από τον ELA να μην επαρκεί για την κάλυψη των εκροών.

Περιορισμοί = πανικός

Σε αυτήν την περίπτωση για να προφυλαχτούν οι τράπεζες το υπουργείο Οικονομικών θα αναγκαζόταν να λάβει αποφάσεις για την επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Πρόκειται πάντως για πολύ δύσκολες αποφάσεις, που θα έπλητταν ανεπανόρθωτα την εμπιστοσύνη στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Θα πάρει η ΕΚΤ το ρίσκο να «τραβήξει» την πρίζα του ELA από τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο με κίνδυνο ακόμη και την παραμονή της χώρας στο ευρώ λόγω του πανικού που θα δημιουργούνταν;

Το Eurogroup και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ξέρουν σίγουρα την απάντηση...

Διαβάστε επίσης

* Spiegel: Πότε θα τραβήξει η ΕΚΤ την πρίζα από τις ελληνικές τράπεζες

* Ασκήσεις προσομοίωσης για την έξοδο την Ελλάδας από το ευρώ «έτρεξε» η ΕΚΤ