A- A+
Σαρωτικοί έλεγχοι σε όσους δεν ενταχθούν στις ρυθμίσεις - Οι δύο επιλογές και οι προθεσμίες
Προειδοποίηση στους οφειλέτες του δημοσίου ότι αν δεν ρυθμίσουν τα χρέη τους θα ελεγχθούν, απεύθυνε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη.

Μιλώντας στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για τις 100 δόσεις είπε συγκεκριμένα ότι «όσοι δεν θα μπουν -ενώ μπορούν να μπουν στην ρύθμιση - αυτοί να είναι σίγουροι ότι αργά ή γρήγορα από αυτούς θα περάσει η εφορία».

Οι φορολογούμενοι έχουν δύο επιλογές για τη ρύθμιση των οφειλών τους, οι οποίες τους προσφέρουν τη δυνατότητα διαγραφής έως και του 100% των προσαυξήσεών τους:

1) Ρύθμιση express έως τις 27/3

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι η επόμενη Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015.

Ο πολίτης δύναται να επιλέξει οποιοδήποτε χρέος και να πληρώσει μέρος ή το σύνολο της βασικής οφειλής (μόνο το ανεξόφλητο υπόλοιπο του αρχικά βεβαιωμένου ποσού) χωρίς επιβαρύνσεις.

Ανάλογα με το ποσοστό της αρχικής οφειλής που αποπληρώνεται θα πραγματοποιείται και η διαγραφή των προσαυξήσεων.

Εάν εξοφληθεί το 50% της οφειλής, θα διαγράφονται οι μισές προσαυξήσεις, εάν αποπληρωθεί το 100% της αρχικής οφειλής το σύνολο των προσαυξήσεων κ.ο.κ.

2) Ρύθμιση 100 δόσεων έως τις 26/5

Αφορά ληξιπρόθεσμες οφειλές έως και την 1η Μαρτίου 2015. Άρα αφορά και τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ.

Η προθεσμία για την υπαγωγή στη ρύθμιση λήγει στις 26 Μαΐου.

Παρέχεται απαλλαγή από τις προσαυξήσεις σε ποσοστό αντιστρόφως ανάλογο του αριθμού των δόσεων που επιλέγονται.

Συγκεκριμένα:

α) Εφάπαξ εξόφληση με απαλλαγή κατά ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%).

β) από δύο (2) έως και πέντε (5) μηνιαίες δόσεις με απαλλαγή κατά ποσοστό ενενήντα τοις εκατό (90%).

γ) από έξι (6) έως και δέκα (10) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%).

δ) από ένδεκα (11) έως και είκοσι (20) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%).

ε) από είκοσι μία (21) έως και τριάντα (30) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό εβδομήντα τοις εκατό (70%).

στ) από τριάντα μία (31) έως και σαράντα (40) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό εξήντα πέντε τοις εκατό (65%).

ζ) από σαράντα μία (41) έως και πενήντα (50) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό εξήντα τοις εκατό (60%).

η) από πενήντα μία (51) έως και εξήντα (60) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό πενήντα πέντε τοις εκατό (55%).

θ) από εξήντα μία (61) έως και εβδομήντα (70) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%).

ι) από εβδομήντα μία (71) έως και ογδόντα (80) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό σαράντα πέντε τοις εκατό (45%).

ια) από ογδόντα μία (81) έως και ενενήντα (90) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό σαράντα τοις εκατό (40%).

ιβ) από ενενήντα μία (91) έως και εκατό (100) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%).

Η ελάχιστη δόση έχει οριστεί στα 20 ευρώ, ποσά έως 5.000 ευρώ ρυθμίζονται άτοκα ενώ το επιτόκιο για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ τοκίζονται με επιτόκιο 3%.

Πληρωμή μέσω τραπεζών - ΕΛΤΑ

Οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώσουν τις οφειλές τους χρησιμοποιώντας την ταυτότητα οφειλής που θα βρουν στο λογαριασμό τους στο taxis, σε τράπεζες και ΕΛΤΑ.

Οι πληρωμές μπορούν να γίνουν στις τράπεζες με μετρητά, χρέωση λογαριασμού ή με τη χρήση πιστωτικής κάρτας ή στα καταστήματα των ΕΛΤΑ.

Στο αυτοματοποιημένο δίκτυο καταστημάτων των Ελληνικών Ταχυδρομείων οι πολίτες μπορούν να εξοφλούν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς το Δημόσιο έως και την Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2015, έως τις 14:30 και σε όσα ταχυδρομικά καταστήματα λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο έως τις 20:30.

Στην ιστοσελίδα www.elta.gr οι πολίτες μπορούν να αναζητήσουν τα 59 καταστήματα, τα οποία λειτουργούν με συνεχόμενο ωράριο έως τις 20:30.

Από την άλλη πλευρά μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα εναλλακτικά δίκτυα των τραπεζών, ώστε να μην περιμένουν σε ουρές. Τα κανάλια πληρωμής και οι άτοκες δόσεις για πληρωμές με πιστωτική κάρτα ανά τράπεζα είναι οι εξής:

Τα εναλλακτικά κανάλια

Κι επειδή οι Έλληνες ταλαιπωρούνται στις ουρές των τραπεζικών καταστημάτων, οφείλουν να γνωρίζουν ότι υπάρχουν διάφορες εναλλακτικές για την πληρωμή των υποχρεώσεών τους.

Οι τράπεζες διαθέτουν εναλλακτικά δίκτυα διενέργειας συναλλαγών, τα οποία οι φορολογούμενοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν από την άνεση του χώρου τους για πληρωμές.

Συγκεκριμένα, προσφέρουν τις ακόλουθες υπηρεσίες:

1) E- Banking

Με χρέωση του καταθετικού τους λογαριασμού ή της πιστωτικής τους κάρτας, οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώσουν το φόρο τους μέσω των υπηρεσιών ηλεκτρονικής τραπεζικής.

Το μόνο που χρειάζονται είναι μία σύνδεση ίντερνετ και φυσικά ενεργοποιημένη την υπηρεσία του e-banking. Επιπλέον, σε ορισμένες τράπεζες είναι δυνατή η χρήση της πιστωτικής κάρτας για πληρωμή σε άτοκες δόσεις.

2) Phone Banking

Ακόμη όμως και όσοι δε διαθέτουν e-banking μπορούν να πληρώσουν τους φόρους τους μέσω τηλεφώνου και της υπηρεσίας τηλεφωνικής τραπεζικής (phone banking) που είναι διαθέσιμη από όλα τα πιστωτικά ιδρύματα.

Μέσω τηλεφώνου μπορούν να δώσουν εντολή πληρωμής με χρέωση είτε ενός καταθετικού λογαριασμού, δίνοντας απλώς τα στοιχεία της συνδεδεμένης χρεωστικής κάρτας ή με χρέωση μίας πιστωτικής κάρτας.

3) Portal πληρωμών

Πρόκειται για την τελευταία λέξη της ...μόδας. Αυτήν την περίοδο λειτουργούν τρία portal πληρωμών (Εθνική simplepay, Πειραιώς: easypay, Eurobank: livepay).

Σε αυτά οι πελάτες των τριών τραπεζών μπορούν να πληρώσουν τους φόρους τους με χρέωση τραπεζικού λογαριασμού (απευθείας ή μέσω χρεωστικής κάρτας) ή πιστωτικής κάρτας.

Στις πληρωμές δημοσίου μπορεί να χρησιμοποιηθούν μόνο κάρτες εκδόσεως της τράπεζας που λειτουργεί το portal.

Στις υπόλοιπες πληρωμές προς τον ιδιωτικό τομέα είναι δυνατή η πληρωμή με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα διαφορετικής τράπεζας.