A- A+
Άρχισαν πάλι οι εκροές καταθέσεων - Διαρροή 300 εκατ. ευρώ σε μία ημέρα
Εκροή καταθέσεων 300 εκατ. ευρώ καταγράφηκε στις τράπεζες την Τετάρτη, καθώς οι καταθέτες φοβήθηκαν από την αδράνεια της κυβέρνησης και τις δηλώσεις περί μέτρων τύπου ...Κύπρου και στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η εκροή αυτή είναι η μεγαλύτερη που καταγράφεται σε ημερήσια βάση μετά τη συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

«Η αβεβαιότητα και η αρνητική ειδησεογραφία επηρεάζουν την ψυχολογία του κόσμου», δήλωσε ένας τραπεζίτης.

Πρόσθεσε ότι το ποσό δεν είναι τεράστιο, ωστόσο υπάρχει ανησυχία μήπως πρόκειται για την απαρχή μιας τάσης που θα μπορούσε να επιδεινωθεί.

Περίπου 16 δισ. ευρώ έφυγαν από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα τον Δεκέμβριο και τον Ιανούαριο λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας που προκάλεσε η επίσπευση της προεδρικής εκλογής και η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, που οδήγησαν στη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

Με το σταγονόμετρο ο ELA

Εν τω μεταξύ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) διατηρεί για όσο το ελληνικό πρόγραμμα παραμένει στον αέρα, σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα το πλαφόν δανεισμού των ελληνικών τραπεζών.

Την Ττάρτη αποφάσισε να αυξήσει κατά 400 εκατ. ευρώ στα 69,8 δισ. ευρώ το ανώτατο όριο δανεισμού των τεσσάρων συστημικών ομίλων από το έκτακτο μηχανισμό στήριξης (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος.

Δεδομένου πως έως σήμερα έχουν κάνει χρήση των 66,8 δισ. ευρώ, η «άμυνά» τους για τις εκροές καταθέσεων ανέρχεται σήμερα σε 3 δισ. ευρώ.

Η ΕΚΤ θα συνεδριάσει εκ νέου για τη χρηματοδότηση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος σε μία εβδομάδα από σήμερα.

Πλέον η εξάρτηση από τους μηχανισμούς του Ευρωσυστήματος για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο φτάνει τα 105 δισ. ευρώ περίπου και με βάση την απόφαση της ΕΚΤ μπορεί να ανέλθει έως και τα 108 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης

* Spiegel: Πότε θα τραβήξει η ΕΚΤ την πρίζα από τις ελληνικές τράπεζες

* Ντάιζεμπλουμ: Σενάριο Κύπρου με περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων για Ελλάδα