A- A+
Ασκήσεις προσομοίωσης για την έξοδο την Ελλάδας από το ευρώ «έτρεξε» η ΕΚΤ
Για μία πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, προετοιμάζεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σύμφωνα με δημοσίευμα του Manager Magazin.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, η ΕΚΤ έχει ήδη υπολογίσει τις συνέπειες διαφορετικών σεναρίων για τις τιμές των ελληνικών κρατικών ομολόγων σε εσωτερικούς υπολογισμούς της.

Τρία σενάρια

Μάλιστα ο επικεφαλής της ανάλυσης ρίσκου της ΕΚΤ, Φερνάντο Γκονζάλεζ Μιράντα, αποκαλύπτει ότι έχει διαμορφώσει τρεις διαφορετικές παραλλαγές στους υπολογισμούς του, τις οποίες παρουσίασε πριν ορισμένες μέρες στους συναδέλφους του στην Bundesbank.

Όπως αναφέρει το περιοδικό, με αυτή τη μέθοδο, η αξία του ελληνικού κρατικού χρέους - το οποίο ανέρχεται σήμερα σε 320 δισ. ευρώ - σε περίπτωση μίας ξαφνικής εξόδου από την ευρωζώνη (Grexident) θα συρρικνωθεί στο 5% της ονομαστικής αξίας του.

Αντίστοιχα, εάν η ελληνική κυβέρνηση κατόρθωνε να επιτύχει αποχώρηση από την ευρωζώνη στη βάση μιας ελεγχόμενης διαπραγμάτευσης, η αξία των ελληνικών ομολόγων θα υποχωρούσε στο 14%.

Από την άλλη πλευρά, αν η χώρα κατάφερνε να επιτύχει νέο κούρεμα του χρέους με τους δανειστές της, χωρίς να χρειαστεί να εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα, τότε τα κρατικά χρεόγραφα θα μπορούσαν να διατηρήσουν πάνω από το ένα τέταρτο της αρχικής τους αξίας (25%).