A- A+
Με καθυστέρηση η έναρξη υποβολής των δηλώσεων - Οι νέοι κωδικοί που θα προστεθούν στο Ε1
Με καθυστέρηση θα ξεκινήσει φέτος η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, λόγω των αλλαγών στις φόρμες του Ε1 που ετοιμάζει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ).

Υποτίθεται ότι οι δηλώσεις υποβάλλονται την περίοδο από 1η Φεβρουαρίου έως και 30 Ιουνίου. Ωστόσο, ακόμη το σύστημα δεν είναι έτοιμο, γεγονός που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει παράταση στη φετινή προθεσμία.

Σε ανακοίνωση της ΓΓΔΕ αναφέρεται πως έχει υπογραφεί από τις 25 Φεβρουαρίου απόφαση που προβλέπει την υποχρέωση των επιχειρήσεων και των ασφαλιστικών ταμείων να υποβάλουν εως τις 31 Μαρτίου ηλεκτρονικά μέσω του Taxisnet τις βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων και τις βεβαιώσεις για τις αμοιβές από επιχειρηματική δραστηριότητα που κατέβαλαν το 2014.

Η καθυστέρηση

Ωστόσο, η απόφαση δεν έχει δημοσιευθεί στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως για να ξεκινήσει η εφαρμογή της.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τη ΓΓΔΕ, η εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή των βεβαιώσεων θα παραμείνει ανοιχτή και μετά την 31η Μαρτίου του 2015 και μέχρι την τελική ημερομηνία υποβολής δηλώσεων φορολογικού έτους 2014, δηλαδή μέχρι την 30η Ιουνίου 2015 ή την ενδεχόμενη νόμιμη παράτασή της.

Ουσιαστικά με τη φράση «ενδεχόμενη νόμιμη παράταση» επιβεβαιώνει ότι πριν ακόμη ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των εφετινών φορολογικών δηλώσεων σχεδιάζεται παράταση.

Οι αλλαγές στις δηλώσεις

Επίσης, θεωρείται βέβαιο ότι θα καθυστέρηση η έναρξη υποβολής των δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2014 καθώς ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός των νέων φορολογικών εντύπων Ε1, Ε2 και Ε3.

Αυτό διότι υπάρχουν σημαντικές αλλαγές αλλά και δυσκολίες στην αποτύπωση του πλήθους των αλλαγών που ισχύουν από φέτος στον τρόπο δήλωσης των εισοδημάτων με βάση το νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013).

Ετσι, αντί για την 1η Φεβρουαρίου που θα έπρεπε ήδη να είχε ξεκινήσει το σύστημα Τaxisnet να δέχεται τις φορολογικές δηλώσεις, πιθανότερη προθεσμία έναρξης των διαδικασιών είναι μετά το Πάσχα, δηλαδή μετά τις 12 Απριλίου. Πέρυσι, η διαδικασία υποβολής είχε ξεκινήσει στις 20 Μαρτίου.

Οι νέοι κωδικοί

Στο Ε1 θα προστεθούν 20 νέοι κωδικοί, μεταξύ των οποίων οι ακόλουθοι:

  • Τόκοι καταθέσεων από το εξωτερικό
  • Μερίσματα από το εξωτερικό
  • Υπεραξίες από μεταβίβαση τίτλων
  • Εισοδήματα από δικαιώματα
  • Δαπάνες απόκτησης περιουσίας