A- A+
Τα κριτήρια για την προστασία από τους πλειστηριασμούς ως το τέλος του 2015
Τρία κριτήρια θα πρέπει να πληρούν όσοι αποπληρώνουν στεγαστικό δάνειο και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις δόσεις, για να αποφύγουν τον πλειστηριασμό ως το τέλος του 2015.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομίας που διέρρευσε στον Τύπο, θα παρέχεται προστασία της α΄ κατοικίας σε όσους πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, είναι «συνεργάσιμοι» και πληρώνουν μέρος της μηνιαίας δόσης.

Τα κριτήρια προστασίας

Η προστασία από τις κατασχέσεις μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς παρέχεται σε ακίνητα αντικειμενικής αξίας ως 300.000 ευρώ, υπό δύο όρους:

- Το ετήσιο δηλωθέν οικογενειακό τους εισόδημα όπως διαμορφώνεται μετά την αφαίρεση των κρατήσεων υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων, του φόρου εισοδήματος και της εισφοράς αλληλεγγύης είναι μικρότερο ή ίσο των 50.000 ευρώ.

- Η συνολική αξία της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους είναι μικρότερη ή ίση των 500.000 ευρώ και εξ αυτής το σύνολο των καταθέσεων και κινητών αξιών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό την 31η Δεκεμβρίου του 2014 δεν υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ, εξαιρουμένων περιοδικών παροχών από συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά προγράμματα.

Τα κριτήρια αυτά προσαυξάνονται κατά 20% στην περίπτωση οικογενειών με τρία ή και περισσότερα τέκνα, άτομα με αναπηρία 67% και άνω και όσους βαρύνονται φορολογικά με άτομα με αναπηρία 67% και άνω.

Σε αυτή την περίπτωση η αντικειμενική αξία του ακινήτου φθάνει έως 360.000 ευρώ, το εισόδημα έως 60.000 ευρώ, η συνολική ακίνητη περιουσία έως 600.000 ευρώ και οι καταθέσεις έως 36.000 ευρώ.

Η μηνιαία δόση

Οι οφειλέτες -εφόσον δεν είναι άνεργοι- υποχρεούνται να καταβάλουν προς τους δανειστές μηνιαίως ποσοστό έως 20% του καθαρού ετήσιου εισοδήματός τους.

Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια απαγόρευσης πλειστηριασμού οι οφειλέτες εφόσον δεν είναι άνεργοι υποχρεούνται να καταβάλουν προς τους δανειστές μηνιαίως ποσοστό 10% επί του καθαρού μηνιαίου εισοδήματός τους, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 25.000 ευρώ.

Στην περίπτωση που το καθαρά μηνιαίο εισόδημα ξεπερνά τις 25.000 ευρώ οι οφειλέτες υποχρεούνται να καταβάλουν προς τους δανειστές μηνιαίως ποσοστό 10% στο ποσό μέχρι τις 25.000 ευρώ και ποσοστό 20% στο υπερβάλλον εισόδημα.

Εξαιρούνται της παραπάνω υποχρέωσης καταβολής οικογένειες που βαρύνονται φορολογικά με τρία και περισσότερα τέκνα, άτομα με αναπηρία 67% και άνω και όσους βαρύνονται φορολογικά με άτομα με αναπηρία 67% όταν το ετήσιο οικογενειακό τους εισόδημα είναι έως 35.000 ευρώ.

Οι καταβολές κατά την περίοδο απαγόρευσης πλειστηριασμού αφαιρούνται από το ανεξόφλητο υπόλοιπο. Για τους οφειλέτες που είναι άνεργοι και για τους οφειλέτες με μηδενικό εισόδημα παρέχεται η δυνατότητα μηδενικών καταβολών.