A- A+
Μετρητά τέλος! Σχέδιο για μπόνους από την εφορία σε όσους χρησιμοποιούν κάρτες
Ισχυρά κίνητρα για τη χρήση καρτών, πιστωτικών και χρεωστικών, με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής, σκοπεύει να δώσει το υπουργείο Οικονομικών στους καταναλωτές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», το σχέδιο προβλέπει κλιμακωτή επιστροφή κεφαλαίου για κάθε συναλλαγή.

Στα σουπερμάρκετ, όπου οι αποδείξεις εκδίδονται ανελλιπώς, το κίνητρο για τη χρήση κάρτας θα είναι περιορισμένο.

Στον υδραυλικό όμως, στον ηλεκτρολόγο, στον γιατρό και γενικότερα σε τομείς όπου είναι πιο εύκολο να γίνει συναλλαγή του τύπου «30 χωρίς απόδειξη, 50 με απόδειξη», η πληρωμή με κάρτα θα δίνει επιστροφή κεφαλαίου για παράδειγμα 10%.

Όλοι POS

Η εύλογη ερώτηση σε αυτό το επίπεδο συζήτησης του σχεδίου είναι απλή: «Μα καλά, θα έρθει ο υδραυλικός στο σπίτι για να φτιάξει το πλυντήριο και θα έχει μηχανάκι POS για να τον πληρώσω με κάρτα;».

Υποχρεωτικά όλοι όσοι παρέχουν υπηρεσίες ή πωλούν αγαθά θα πρέπει να έχουν μηχανάκια POS, είναι η απάντηση.

Μάλιστα στην κυβέρνηση αναζητούν κοινοτικά κονδύλια και ισχυρίζονται ότι έχουν βρει πηγές χρηματοδότησης ώστε να μην υπάρξει επιβάρυνση για την απόκτηση POS από όλους. Μηχανάκια για κάρτες, λοιπόν, ακόμα και στα καφενεία του χωριού, παντού. Και κάρτες; Για όλους.

Αρχή από τους δημοσίους υπαλλήλους

Η αρχή σχεδιάζεται να γίνει από τη μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων. Ούτως ή άλλως, όλοι πληρώνονται μέσω τραπεζών.

Ολοι, αν δεν έχουν, θα αποκτήσουν χρεωστικές κάρτες με ελάχιστη χρέωση ανά συναλλαγή (της τάξης των 25 λεπτών). Στη συνέχεια όλοι οι φορολογούμενοι.

Χωρίς ποινή αν δεν χρησιμοποιούν την κάρτα τους, αλλά με ισχυρό κίνητρο να το κάνουν. Με την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης θα «εξαργυρώνουν» την επιστροφή κεφαλαίου που θα έχουν κερδίσει κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους.

Αυτόματη είσπραξη ΦΠΑ

Με τα κίνητρα για τη χρήση πλαστικού χρήματος η κυβέρνηση θέλει να αλλάξει τη φιλοσοφία πληρωμών των Ελλήνων.

Στη συνέχεια σχεδιάζεται το επόμενο βήμα, διότι το πρόβλημα με τον ΦΠΑ δεν είναι να γνωρίζεις ότι κάποιοι κλέβουν 6,5 δισ. ευρώ τον χρόνο, αλλά πώς θα τα εισπράξεις.

Σε επόμενη φάση, λοιπόν, σχεδιάζεται η δημιουργία δύο τραπεζικών λογαριασμών για τον κάθε επαγγελματία.

Στον πρώτο λογαριασμό μπαίνει το καθαρό ποσό της συναλλαγής, στον δεύτερο, έναν κλειστό λογαριασμό ΦΠΑ, μπαίνει μόνο ο ΦΠΑ. Ο επιχειρηματίας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει τα λεφτά του από τον πρώτο λογαριασμό, από τον δεύτερο όμως μπορεί να αποδώσει μόνο τον ΦΠΑ στο Δημόσιο ή να συμψηφίσει ΦΠΑ με άλλες συναλλαγές του.

Γιατί δεν προχωρά ταυτόχρονα η παροχή κινήτρων για τη χρήση πλαστικού χρήματος και ο διαχωρισμός του ΦΠΑ; «Στην παρούσα συγκυρία καταλαβαίνουμε ότι για πολλές επιχειρήσεις η διαχείριση του ΦΠΑ κατά τη διάρκεια του μήνα είναι ζήτημα επιβίωσης» απαντούν αρμόδιες πηγές και προκρίνουν σταδιακή δέσμευση του ΦΠΑ μέσω τραπέζης.