A- A+
Πώς θα δηλωθούν φέτος οι τόκοι από καταθέσεις που βρίσκονται σε τράπεζες του εξωτερικού
Στη δήλωση των τόκων που εισέπραξαν το 2014 από λογαριασμούς που διατηρούν σε τράπεζες του εξωτερικού, θα πρέπει να προχωρήσουν φέτος στο Ε1 οι φορολογούμενοι.

Με τον τρόπο αυτό θα τους επιβληθεί φόρος 15%, εκτός αν οι τόκοι έχουν εισαχθεί στην Ελλάδα και έχει γίνει παρακράτηση του φόρου από την εγχώρια τράπεζα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», ήδη οι τράπεζες του εξωτερικού έχουν στείλει στους πελάτες τους τις σχετικές βεβαιώσεις και οι φορολογούμενοι προσέρχονται τις τελευταίες ημέρες στις εφορίες για να υποβάλουν τις σχετικές δηλώσεις απόδοσης φόρου μαζί με τις βεβαιώσεις της τράπεζας.

Σε πολλές περιπτώσεις, φεύγουν σε πλήρη σύγχυση καθώς σε ορισμένες εφορίες δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωση.

Αλλαγές φέτος

Οπως διευκρινίζουν αρμόδιες πηγές της ΓΓΔΕ, η διαδικασία απόδοσης των φόρων επί των τόκων καταθέσεων εξωτερικού από φέτος έχει αλλάξει.

Η διαδικασία σύμφωνα με την οποία οι φορολογούμενοι πήγαιναν στη ΔΟΥ τους προκειμένου να υποβάλουν τη σχετική δήλωση και να αποδώσουν τον φόρο επί των τόκων καταθέσεων εξωτερικού, καταργήθηκε.

Η σχετική εγκύκλιος (ΠΟΛ 1042) έχει υπογραφεί από τις 26 Ιανουαρίου και ορίζει ότι «στην περίπτωση κατά την οποία φορολογικός κάτοικος ημεδαπής, φυσικό πρόσωπο, αποκτά εισοδήματα από τόκους αλλοδαπής, περιλαμβάνει αυτά στη δήλωση φορολογίας εισοδήματός του (Ε1). Για τους τόκους καταθέσεων σε νόμισμα διαφορετικό του ευρώ, ως ισοτιμία για τη μετατροπή τους σε ευρώ λαμβάνεται αυτή της ημερομηνίας πίστωσης των τόκων σε συνάλλαγμα».

Η φορολογική υποχρέωση

Αν οι τόκοι καταθέσεων έχουν εισαχθεί στην Ελλάδα η παρακράτηση φόρου ενεργείται στο μεικτό ποσό των τόκων και η απόδοση του παρακρατούμενου φόρου πραγματοποιείται από το ημεδαπό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα ή θεματοφύλακα, κατά περίπτωση, που μεσολαβεί και λειτουργεί ως φορέας πληρωμής.

Με την παρακράτηση αυτή εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση του φυσικού προσώπου.

Σε περίπτωση που δεν μεσολαβεί φορέας πληρωμής ή οι τόκοι δεν εισαχθούν στην Ελλάδα, ο φόρος (15%) επιβάλλεται με την ετήσια δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φυσικού προσώπου και θα αποτυπωθεί στο εκκαθαριστικό φορολογίας εισοδήματος το καλοκαίρι.

Σε αντιδιαστολή με τα φυσικά πρόσωπα, για επιχειρήσεις οι οποίες εισπράττουν τόκους από καταθέσεις εξωτερικού η επιβολή συντελεστή φόρου 15% δεν συνεπάγεται εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης καθώς θεωρούνται εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα.