A- A+
Τι απέφερε η λοταρία για τον ΦΠΑ στην Πορτογαλία - Το σχέδιο για Ελλάδα
Αύξηση 26% σημείωσε ο αριθμός των νόμιμων αποδείξεων στην Πορτογαλία μέσα σε ένα χρόνο μετά την εισαγωγή του μέτρου της λοταρίας.

Πρόκειται για το ίδιο μέτρο που πρότεινε στο τελευταίο Eurogroup για την πάταξη της φοροδιαφυγής ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, η πορτογαλική κυβέρνηση τον Απρίλιο του 2014 έδωσε κίνητρο στους πολίτες να απαιτούν τις αποδείξεις για τις αγορές τους.

Το κίνητρο

Κάθε απόδειξη ισοδυναμούσε με λαχνό συμμετοχής σε κλήρωση 40 αυτοκινήτων, τύπου Audi, τα οποία κατέληξαν στην ιδιοκτησία 40 Πορτογάλων φορολογούμενων.

Το αποτέλεσμα του μέτρου ήταν αύξηση των εσόδων του ΦΠΑ κατά 4% ή 563 εκ. ευρώ και άνοδος της κατανάλωσης κατά 2% σε λιγότερο από ένα χρόνο!

Παράλληλα, η Πορτογαλία δεν επαναπαύτηκε στην λοταρία, καθώς επέβαλε και άλλα μέτρα – κίνητρα, όπως η έκπτωση στο φόρο εισοδήματος, εάν κάποιος φορολογούμενος συγκεντρώνει αρκετές αποδείξεις.

Τι θα γίνει στην Ελλάδα

«Απομένει να δούμε τώρα, εάν η Ελλάδα θα κληρώσει επίσης αυτοκίνητα της γερμανικής Audi» καταλήγει με σαφώς ειρηνικό τρόπο η αμερικανική εφημερίδα.

Το ελληνικό σχέδιο προβλέπει ότι κάθε φορολογούμενος θα αποστέλλει στο υπουργείο Οικονομικών μέσω του κινητού τηλεφώνου του, με μήνυμα sms ή μέσω μιας ηλεκτρονικής εφαρμογής στο Taxisnet τον αριθμό κάθε απόδειξης που έχει συλλέξει.

Έτσι θα μπορεί να μετέχει σε κληρώσεις χρηματικών ποσών. Ο αριθμός της κάθε απόδειξης, τον οποίο θα αποστέλλει ο φορολογούμενος, θα μετέχει στην κλήρωση ως «λαχνός».

Οι κληρώσεις

Οι κληρώσεις θα γίνονται κάθε μήνα και οι τυχεροί στην αρχή τουλάχιστον, θα κερδίζουν ποσά της τάξης των 500 - 1.000 ευρώ.

Ωστόσο οι τυχεροί θα είναι αρκετές χιλιάδες, ενώ δεν αποκλείεται να προβλεφθεί και μεγαλύτερο έπαθλο έως 10.000 ευρώ για κάποιους υπερτυχερούς.

Μάλιστα τα έπαθλα μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερα, εφόσον καθιερωθεί να πραγματοποιείται και μια μεγάλη κλήρωση στο τέλος της χρονιάς (π.χ. με βάση τον αριθμό του Πρωτοχρονιάτικου Λαχείου που θα κληρωθεί).