A- A+
Αύξηση του ευρωεπιτοκίου στο 1,25% - Πώς επηρεάζονται δάνεια και καταθέσεις
Σε αύξηση του επιτοκίου του ευρώ κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,25% προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για πρώτη φορά μετά από 23 μήνες. Το γεγονός αυτό θα επηρεάσει τα επιτόκια και στην Ελλάδα.

Τις επόμενες ημέρες οι τράπεζες θα ανακοινώσουν την νέα επιτοκιακή τους πολιτική, που θα είναι προσαρμοσμένη στην απόφαση της ΕΚΤ.

Σε κάθε περίπτωση, επιβάρυνση θα υπάρξει σε όσους αποπληρώνουν δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, που είτε καθορίζονται από τις ίδιες τις τράπεζες είτε είναι συνδεδεμένα με τους σχετικούς ευρωπαϊκούς δείκτες.

Ακολουθώντας το βασικό επιτόκιο του ευρώ, ανοδικά έχουν κινηθεί τις τελευταίες ημέρες και τα επιτόκια euribor, τα οποία διαμορφώνονται (8/4/2011) ως εξής:

  • Euribor 1 μηνός 1,04%
  • Euribor 3 μηνών 1,28%
  • Euribor 6 μηνών 1,59%
  • Euribor 9 μηνών 1,82%
  • Euribor 12 μηνών 2,04%

Από την άλλη ακριβότερα αναμένεται να καταστούν και τα νέα δάνεια, ωστόσο είναι στη διακριτική ευχέρεια της κάθε τράπεζας τι θα πράξει σε σχέση με τα επιτόκια αυτών των χορηγήσεων.

Στις καταθέσεις όπου υπάρξουν αυξήσεις, αυτές δεν αναμένεται να ξεπεράσουν το 0,25%, ειδικά στους λογαριασμούς ταμιευτηρίου. Στις προθεσμιακές καταθέσεις τα επιτόκια βρίσκονται ήδη σε υψηλά επίπεδα, ως εκ τούτου δεν εκτιμάται ότι θα υπάρξουν θεαματικές μεταβολές.

Οι επιβαρύνσεις στα στεγαστικά δάνεια

Ήδη έχουν καταγραφεί αυξήσεις τόσο στα κυμαινόμενα όσο και στα σταθερά επιτόκια των νέων δανείων που δίνουν οι τράπεζες. Μετά την αύξηση του επιτοκίου της ΕΚΤ θα υπάρξουν νέες προς τα πάνω αναπροσαρμογές.

Σε μία τέτοια περίπτωση, ανοδικά θα κινηθούν οι μηνιαίες καταβολές σε όσους αποπληρώνουν στεγαστικό δάνειο κυμαινόμενου επιτοκίου, καθώς η αύξηση του βασικού επιτοκίου του ευρώ ή των euribor θα «περάσει» αμέσως στις δόσεις.

Στον πίνακα αποτυπώνεται η επιβάρυνση στη μηνιαία δόση από την άνοδο του επιτοκίου του δανείου κατά 0,25% και κατά 0,50%, ανάλογα με τη διάρκεια εξόφλησης

Από την άλλη, όσοι έχουν δάνειο σταθερού επιτοκίου δεν πρόκειται να επηρεαστούν στην παρούσα φάση. Βέβαια θα έλθουν αντιμέτωποι με το πρόβλημα όταν λήξει η περίοδος του σταθερού τους επιτοκίου και το πρόγραμμά τους θα προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.