A- A+
Διαγραφή προσαυξήσεων για όσους εξοφλήσουν χρέη μέσα στο Μάρτιο - Παραδείγματα (upd)
Νέο σχέδιο που προβλέπει τη διαγραφή των προσαυξήσεων για όσους χρωστούν στο Δημόσιο και πληρώσουν μέρος της οφειλής τους μέσα στο Μάρτιο, επεξεργάζεται η κυβέρνηση.

Πρόκειται για μία αγωνιώδη προσπάθεια του υπουργείου Οικονομικών να γεμίσει τα κρατικά ταμεία, αφού πρώτα καταφέρει να πείσει το Eurogroup ότι η ρύθμιση αυτή δε δημιουργεί ηθικό κίνδυνο.

Όπως είπε η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη οι φορολογούμενοι που θα πληρώσουν οποιοδήποτε ποσό από την ληξιπρόθεσμη οφειλή τους έως το τέλος Μαρτίου, θα έχουν τη δυνατότητα διαγραφής μέρους ή του συνόλου των προσαυξήσεων.

Το ποσοστό διαγραφής των προσαυξήσεων θα είναι ίσο με το ποσοστό εξόφλησης της αρχικής οφειλής.

Η διάταξη θα ισχύει, εφόσον περάσει από τη Βουλή, έως και το τέλος Μαρτίου. Η πρόβλεψη για διαγραφή μέρους του αρχικής οφειλής αποσύρεται από το υπουργείο Οικονομικών.

Παραδείγματα

Έστω μία οφειλή 5.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 2.000 ευρώ αφορούν στο αρχικό χρέος και τα 3.000 ευρώ σε προαυξήσεις και πρόστιμα.

Εάν ο οφειλέτης αποπληρώσει και τις 2.000 ευρώ, θα πετύχει ολική διαγραφή των προσαυξήσεων.

Εάν αποπληρώσει το μισό αρχικό χρέος, πχ. 1.000 ευρώ, θα πετύχει τη διαγραφή του 50% των προσαυξήσεων, δηλαδή τα 1.500 ευρώ και θα του απομείνει χρέος 1.500 ευρώ.

Εάν αποπληρώσει το 25% της αρχικής οφειλής, δηλαδή 500 ευρώ, θα διαγραφεί το 25% των προσαυξήσεων, δηλαδή τα 750 ευρώ. Η οφειλή μετά την αποπληρωμή θα πέσει σε 2.250 ευρώ.

Ο σχεδιασμός

Μιλώντας στο Mega η κυρία Βαλαβάνη εξέφρασε την πρόθεσή της να φέρει το νομοσχέδιο με την ρύθμιση των 100 δόσεων ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Όπως είπε, θα προωθηθεί ρύθμιση που θα ενταχθεί στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, σύμφωνα με την οποία θα μπορεί κάποιος να πληρώσει όποιο ποσό χρέους που δεν είναι σε ρύθμιση και επί τόπου να σβήσει το σύνολο των προσαυξήσεων, των τόκων και ο,τι έχει πρόσθετα επιβαρυνθεί.

Επανάλαβε ότι στη ρύθμιση μπαίνουν όσοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη μέχρι τέλους του 2014, όσοι έχουν καταφύγει στα δικαστήρια και θέλουν να παραιτηθούν από ένδικα μέσα και άνθρωποι που αργεί η εφορία λόγω ελλειπούς προσωπικού να εκκαθαρίσει το χρέος τους.

Συμπλήρωσε ότι θα μπορεί να γίνεται μερική εφάπαξ εξόφληση χρέους μέχρι το τέλος Απριλίου.

Σχόλιο Moneyonline.gr: Ας πάρουν πρώτα την έγκριση του Eurogroup και βλέπουμε...