A- A+
Moody's: Ούτε σε 1,5 χρόνο δεν γυρίζουν οι καταθέσεις - Ακόμη και με νέο μνημόνιο
Αδύνατη χαρακτηρίζει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's την επιστροφή των καταθέσεων που έφυγαν το τελευταίο τρίμηνο, τον επόμενο ενάμιση χρόνο.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου, η τετράμηνη παράταση της ελληνικής διάσωσης δίνει στις τράπεζες κάποιο περιθώριο για ανάσα, ωστόσο τα ρίσκα ρευστότητας παραμένουν σε υψηλό επίπεδο.

Έκτιμούν δε πως η επιστροφή των καταθέσεων που χάθηκαν το τελευταίο τρίμηνο, πολύ δύσκολα θα γίνει τους επόμενους 12-18 μήνες, ακόμα και αν υπάρξει νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας πριν από τον Ιούνιο.

Αναθεώρηση προβλέψεων 2015

Ως αποτέλεσμα, τονίζουν σχετικά, οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη χρηματοδότηση του ευρωσυστήματος, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από αυτό που ανέμεναν, γεγονός που αποτελεί αρνητικό παράγοντα για την πιστοληπτική αξιολόγησή τους.

Η Moody's εκτιμά επίσης πως οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να αναθεωρήσουν τις προβλέψεις τους για το 2015.

Όπως εξηγεί, οι επιδόσεις τους θα επηρεαστούν αρνητικά από τη διατάραξη της ελληνικής οικονομίας και τη σημαντική μείωση της επενδυτικής δραστηριότητας που σημειώνεται από τον περασμένο Δεκέμβριο.