A- A+
ΥΠΟΙΚ προς καταθέτες εξωτερικού: Πληρώστε φόρο και μη φέρνετε τα λεφτά στην Ελλάδα
Στις καταθέσεις που βρίσκονται εκτός τραπεζικού συστήματος και προέρχονται από αδήλωτα εισοδήματα στρέφεται η κυβέρνηση με στόχο την αύξηση των εσόδων τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται σενάρια παροχής αμνηστίας σε όσους έχουν βγάλει εκτός τραπεζικού συστήματος τις καταθέσεις τους και δεν μπορούν να τις δικαιολογήσουν.

Φόρος έως 10%

Με βάση το σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, οι φορολογούμενοι θα πληρώνουν έναν κατ΄ αποκοπήν φόρο, ύψους 5% έως 10% επί των καταθέσεων που δηλώνονται και θα απαλλάσσονται από κάθε άλλη επιβάρυνση.

Μάλιστα, στο υπουργείο σκέφτονται να μην καταστήσουν υποχρεωτική τη μεταφορά των κεφαλαίων που «νομιμοποιούνται» στην Ελλάδα.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση δε θα αφορά μόνο τις καταθέσεις που βρίσκονται στο εξωτερικό, αλλά και εκείνες που είναι εντός του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, όπως και χρήματα που φυλάσσονται σε τραπεζικές θυρίδες και άλλες προσωπικές κρυψώνες.

Ενοποίηση λιστών

Για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο των καταθέσεων που βρίσκονται στο εξωτερικό, έχει ήδη ολοκληρωθεί η ηλεκτρονική ενοποίηση όλων των λιστών με τα εμβάσματα προς ξένες τράπεζες.

Ο λόγο γίνεται για τις λίστες Λαγκάρντ, Λιχτενστάιν, Προβόπουλου και Στουρνάρα με τα εμβάσματα του εξωτερικού, καθώς και της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και του μαύρου χρήματος.

Η φιλοσοφία της καινούργιας ρύθμισης που είχε υποδείξει στην προηγούμενη κυβέρνηση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η task force του κ. Χορστ Ράιχενμπαχ είναι να καταλογίζονται ταχύτατα οι φόροι και τα πρόστιμα και το βάρος της απόδειξης - ότι δεν έχει υπάρξει φοροδιαφυγή - να πέφτει στον ίδιο τον φορολογούμενο.