A- A+
Σόιμπλε: Δε θα ήθελα να είμαι ο Βαρουφάκης αν δεν πληρωθεί η ΕΚΤ - Θα «πάρει στο λαιμό του» τη χώρα
Να αξιοποιήσει την τετράμηνη παράταση του μνημονίου για να προετοιμάσει το έδαφος για να λάβει νέα βοήθεια από το εξωτερικό στο μέλλον, κάλεσε την κυβέρνηση ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Μιλώντας στο γερμανικό κανάλι ARD ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέφερε πως δεν έχει καμία εγγύηση ότι η Αθήνα θα πραγματοποιήσει μεταρρυθμίσεις σε αυτό το διάστημα των τεσσάρων μηνών.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι ελπίζει «πως θα το κάνουν, προς το συμφέρον της Ελλάδας και από ευθύνη απέναντι στην Ευρώπη. Κυρίως όμως προς το συμφέρον τους. Η Ελλάδα πρέπει πραγματικά να ξέρει ότι αν θέλει βοήθεια, πρέπει να τηρήσει τις συμφωνίες που έχει κάνει».

Η θέση του Βαρουφάκη

Αναφερόμενος στο θέμα της αποπληρωμής των δόσεων της Ελλάδας προς την ΕΚΤ, ο Σόιμπλε είπε ως αν Βαρουφάκης «δεν κάνει την πρώτη πληρωμή εγκαίρως, θα πρόκειται για χρεοκοπία και δεν θα ήθελα να είμαι στη θέση του, να φέρω ευθύνη για το τι θα συμβεί τότε στην Ελλάδα».

Όπως δήλωσε ο Σόμιπλε, η Αθήνα θα λάβει πόρους το καλοκαίρι αν η κυβέρνηση τηρήσει τους όρους στους οποίους έχει συμφωνήσει. Διαφορετικά, πρόσθεσε, «δεν θα πληρωθεί. Αυτό βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια αυτών που βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης στην Αθήνα».

Εξάλλου, υπογράμμισε πως οι συμφωνίες που έχει συνάψει οι Αθήνα είναι πιο σημαντικές από την ρητορική που προέρχεται από την Ελλάδα, σε σχόλιό του για διάφορες δηλώσεις υπουργών της κυβέρνησης περί κατάργησης του μνημονίου.