A- A+
Ξεκινούν σαρωτικοί έλεγχοι σε δάνεια, καταθέσεις, επενδύσεις για φοροδιαφυγή
Σαρωτικούς ελέγχους μέσω της πρόσβασης που έχει αποκτήσει στα στοιχεία των τραπεζών, ξεκινά το υπουργείο Οικονομικών με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) μέσω του επιχειρησιακού της σχεδίου για το 2015 προαναγγέλλει διευρυμένους ελέγχους με δυνατότητα πρόσβασης των ελεγκτικών αρχών όχι μόνο στα στοιχεία που αφορούν τις καταθέσεις των φορολογουμένων αλλά και τα δάνεια και τα χρηματιστηριακά προϊόντα.

Αυτό θα καταστεί εφικτό μέσω του Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών, που παρακολουθεί τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών και ο έλεγχος θα επεκταθεί και στις συναλλαγές δανειακών προϊόντων.

Αυτό σημαίνει ότι εάν κάποιος αποπληρώνει δάνεια ή κάρτες με ποσά τα οποία δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματά του, θα ελέγχεται ως ύποπτος για φοροδιαφυγή. Οι αλλαγές αυτές θα είναι έτοιμες μέχρι το τέλος του έτους.

Ανάλογες διασταυρώσεις θα γίνονται και με τις επενδύσεις που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι, πχ. σε μετοχές και σε αμοιβαία κεφάλαια.

Επιπλέον στόχος είναι το περιουσιολόγιο να έχει τεθεί σε πλήρη εφαρμογή μέχρι τον προσεχή Ιούνιο. Σε αυτό θα καταγράφονται όλα τα εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία των φορολογουμένων.