A- A+
Δεσμεύτηκαν καταθέσεις 17 φορολογούμενων - Ελέγχονται για εκτεταμένη φοροδιαφυγή
Εντολή για δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων 17 φορολογουμένων διέταξε ο οικονομικός εισαγγελέας μετά τον έλεγχο καταθέσεων της περιόδου 2000-2012.

Με βάση στοιχεία κινήσεων τραπεζικών λογαριασμών μεγαλοκαταθετών (φυσικών προσώπων) την περίοδο 2000-2012, έχουν εκδοθεί 49 εισαγγελικές παραγγελίες για διακρίβωση τέλεσης αδικήματος φοροδιαφυγής και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Τα σχετικά ηλεκτρονικά αρχεία παραδόθηκαν στους ελεγκτές του Κέντρου Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) σε ηλεκτρονική μορφή - CD προς περαιτέρω έλεγχο και επεξεργασία.

Οι διασταυρώσεις

Για τις ανωτέρω υποθέσεις έχουν ήδη ειδοποιηθεί είκοσι έξι φορολογούμενοι προκειμένου να προσκομίσουν στοιχεία.

Με βάση τις πρώτες ενδείξεις και ύστερα από σχετικά ενημερωτικά σημειώματα του ΚΕΦΟΜΕΠ, ο εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος έχει μέχρι σήμερα εκδώσει 17 διατάξεις δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων των ελεγχόμενων φυσικών προσώπων.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Επικρατείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Παναγιώτης Νικολούδης, στην ομιλία του στη Βουλή (προγραμματικές δηλώσεις) αποκάλυψε ότι οι ελεγκτικές αρχές εντόπισαν φορολογητέα ύλη ύψους 7 δισ. ευρώ κατά τον έλεγχο τραπεζικών λογαριασμών την περίοδο 2000-2012.

Έσοδα 2,5 δισ. ευρώ

Ο κ. Νικολούδης μάλιστα εκτίμησε πως από αυτά μπορούν να εισπραχθούν περί τα 2,5 δισ. ευρώ. Από τις έρευνες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής προκύπτουν τα εξής εντυπωσιακά στοιχεία:

1. Εχουν ήδη δεσμευθεί λογαριασμοί με καταθέσεις από 100 εκατομμύρια έως 1 δισ. ευρώ.

2. 840 φυσικά πρόσωπα ανήκουν στην κατηγορία των πολύ μεγάλων καταθετών. Ανάμεσά τους, γιατροί και φαρμακοποιοί που εντοπίστηκαν με τραπεζικές καταθέσεις δεκάδων εκατομμυρίων που δεν δικαιολογούνται από τις φορολογικές τους δηλώσεις.