A- A+
Μπάχαλο με τον ΦΠΑ - Δεσμεύτηκαν αυξήσεις - Η «μοιραία» επιστολή και τα σενάρια
Ένα μπάχαλο επικρατεί αναφορικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης για το καθεστώς ΦΠΑ που θέλει να επιβάλλει. Η «μοιραία» δέσμευση στην επιστολή Βαρουφάκη στο Eurogroup.

Άγνωστοι παραμένουν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για το καθεστώς ΦΠΑ που θέλει να εφαρμόσει, λόγω των πολλών διαφορετικών τοποθετήσεων που έχουν γίνει τις τελευταίες ώρες από μέλη της.

Το πρώτο «κρούσμα» ήταν από τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος μιλώντας στον Real FM έκανε λόγο για «κάποια μικρή αλλαγή του ενός συντελεστή ΦΠΑ που δεν αφορά ούτε την παραμεθόριο, ούτε τα βιβλία, ούτε τον Τύπο αλλά ούτε βεβαίως και τα νησιά του Αιγαίου».

Τα σενάρια

Επί της ουσίας αν ισχύει αυτή η δήλωση θα υπάρξει αναπροσαρμογή των συντελεστών 13% και 23% ή μετατόπιση κάποιων προϊόντων ή υπηρεσιών από το χαμηλό στον υψηλό συντελεστή.

Λίγο αργότερα ωστόσο κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνιζαν πως δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ «αν όμως χρειαστεί να αυξήσουμε το φόρο σε κάποιο προϊόν αυτό θα το δούμε».

Οι ίδιες πηγές προσέθεταν πως «δεν ξέρουμε αν θα είναι από το συντελεστή 6,5% ή 13%».

Για κλείσει η σεναριολογία με τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Βίτσα, ο οποίος σημείωσε πως «θα γίνει εξορθολογισμός στον ΦΠΑ, δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά ή στα βιβλία».

Το μοιραίο (;) λάθος

Πηγές που παρακολουθούν τις διαπραγματεύσεις και τα κείμενα που υπογράφει η κυβέρνηση, σημειώνουν πως ο τρόπος διατύπωσης των μεταρρυθμίσεων για τις οποίες δεσμεύεται η κυβέρνηση δεν επιτρέπει πολλούς ελιγμούς.

Εκτιμούν δε ότι οι δανειστές παγίδευσαν την ελληνική πλευρά, εκμεταλλευόμενοι την απειρία της στις διαπραγματεύσεις και ειδικά στο θέμα του ΦΠΑ έχουν διατυπώσει τις επιδιωκώμενες αλλαγές με τέτοιο τρόπο που να μας δεσμεύει για αυξήσεις και κατάργηση των εκπτώσεων που υπάρχουν σήμερα.

Δηλαδή, καταγράφεται γραπτώς η δέσμευση για εξομοίωση των συντελεστών ΦΠΑ σε ένα επίπεδο.

«Πρόκειται για φράσεις για τις οποίες το προηγούμενο οικονομικό επιτελείο έκανε μάχη για να μην περιληφθούν στις συμφωνίες και τώρα συμπεριελήφθη. Είναι πολύ πιθανό λόγω απειρίας να μην μπορούν να αντιληφθούν τη σοβαρότητα των κειμένων που υπογράφουν» αναφέρει στέλεχος της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών.