A- A+
Τα επόμενα βήματα για να κλείσει η συμφωνία - Την Τρίτη κρίνεται η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις
Τον «κάβο» δύο τηλεδιασκέψεων, αυτής των θεσμών και αυτής των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, καλείται να περάσει η κυβέρνηση που καταθέτει λίστα με μέτρα.

Όπως συμφώνησαν την περασμένη Παρασκευή στο Eurogroup Ελλάδα και εταίροι, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να καταθέσει μία λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που σκοπεύει να προωθήσει τους επόμενους μήνες, προκειμένου να εξασφαλίσει την τετράμηνη παράταση του προγράμματος στήριξής της.

Αυτό πρέπει να γίνει μέχρι το τέλος της Καθαράς Δευτέρας για να ακολουθήσει την Τρίτη το πρωί τηλεδιάσκεψη των επικεφαλής των τριών θεσμών, της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ.

Μαραθώνιος εγκρίσεων

Αν πάρουν την έγκρισή τους θα ακολουθήσει νέα τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης μέσα στην ημέρα, για να τα επικυρώσει.

Ακολούθως, η συμφωνία του Eurogroup, που προβλέπει τετράμηνη παράταση του προγράμματος θα πάρει το δρόμο για τα κοινοβούλια, ώστε μέχρι το τέλος του μήνα να εξασφαλιστεί ότι η Ελλάδα δε θα βρίσκεται στον αέρα.

Σημειώνεται ότι αν υπάρξει ναυάγιο στις παραπάνω διαδικασίες θα συγκληθεί νέο Eurogroup για να αποφασίσει τι θα γίνει στη συνέχεια, δεδομένου ότι το τρέχον πρόγραμμα λήγει στις 28/2.

Κατά τη διάρκεια του επόμενου τετραμήνου η Ελλάδα θα πρέπει να προωθήσει με επιτυχία τα μέτρα που θα συμφωνήσει, προκειμένου να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, κατόπιν αξιολόγησης από τους θεσμούς.

Το μνημόνιο 3

Παράλληλα, θα πρέπει να συμφωνήσει στο νέο πρόγραμμα που θα ακολουθήσει την τετράμηνη παράταση, δηλαδή σε νέο μνημόνιο, το οποίο θα προβλέπει συγκεκριμένους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα, μεταρρυθμίσεις και φυσικά τη χρηματοδότηση των αναγκών του δημοσίου.

Κι αυτό διότι θεωρείται δύσκολο η Ελλάδα να έχει καταφέρει να βγει έως τον Ιούλιο στις αγορές για να καλύψει το χρηματοδοτικό της κενό.

Η κάλυψή του θα γίνει από με τους θεσμούς, οι οποίοι θα έχουν για μία ακόμη φορά τα τελευταία χρόνια ως διαπραγματευτικό όπλο τα ...άδεια ελληνικά ταμεία.

Καλά ξεμπερδέματα...