A- A+
Στα 7,5 δισ. ευρώ η απόσταση από τον περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων – Εξαντλείται ο ELA
Στα 57,5 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε η χρήση του ELA από τις ελληνικές τράπεζες την περασμένη Παρασκευή, στενεύοντας τα περιθώρια αναλήψεων που μπορούν να αντέξουν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ που παρουσιάζονται σε δημοσίευμα του Bloomberg, η χρήση του ELA από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες αυξήθηκε κατά 51,7 δισ. ευρώ στην εβδομάδα που έληξε την Παρασκευή.

Στο σύνολό τους, αυτά αποδεικνύουν ότι η συνολική χρήση του ELA στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στα 57,5 δισ. ευρώ ή περίπου 7,5 δισ. ευρώ λιγότερα από το τρέχον όριο της ΕΚΤ.

Τα περιθώρια διαρροών

Αυτό σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να αντέξουν εκροές καταθέσεων έως και 7,5 δισ. ευρώ με τα σημερινά δεδομένα.

Το δ.σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συναντιέται την Τετάρτη στη Φρανκφούρτη.

Οι ελληνικές τράπεζες, επισημαίνει το Bloomberg, μπορεί να αιτηθούν περαιτέρω αύξησης του ορίου του ELA, για να έχουν περιθώριο σε περίπτωση που η κρίση επιδεινωθεί.

Εάν δεν δοθεί επέκταση του ELA αύριο, αυτό θα είναι διότι οι ελληνικές τράπεζες δεν την ζήτησαν ή επειδή την ζήτησαν,αλλά η ΕΚΤ αποφάσισε να μην την χορηγήσει.

Το κακό σενάριο

Το δ.σ. της ΕΚΤ δεν είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει επισήμως μέχρι τις 5 Μαρτίου, όταν και θα συναντηθεί στην Κύπρο. Αυτή η συνεδρίαση θα λάβει χώρα αφού θα έχει λήξει το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, στο τέλος Φεβρουαρίου.

Η μη παράταση του ELA αύριο δεν θα αποτρέψει το δ.σ. της ΕΚΤ από το να την παρατείνει σε μία άτυπη συνεδρίαση, το οποίο μπορεί να γίνει οποιαδήποτε ώρα.

Εάν δεν δώσει μια επέκταση την Τετάρτη, μπορεί επίσης να θεωρηθεί και ως ένα περαιτέρω μήνυμα της ΕΚΤ στην Ελλάδα, καταλήγει το Bloomberg.