A- A+
Reuters: Κρίσιμη η τρέχουσα εβδομάδα για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ
Κρίσιμη για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ χαρακτηρίζει το Reuters την τρέχουσα εβδομάδα, ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας. Οι διαφορές των δύο πλευρών.

Η ερχόμενη εβδομάδα θα καταδείξει σε μεγάλο βαθμό αν η Ελλάδα παραμείνει εντός της Ευρωζώνης. Η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την Δευτέρα έχει στόχο την επίτευξη συμφωνίας που θα κρατήσει την Ελλάδα φερέγγυα σε μια κοινά αποδεκτή λύση, αναφέρει σε δημοσίευμα το Reuters.

Μια αντίστοιχη συνάντηση την προηγούμενη εβδομάδα, που σηματοδότησε το ντεμπούτο του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, δεν οδήγησε πουθενά μετά από επτά ώρες συνομιλιών.

Οι διαφορές

Κάποιες από τις διαφορές έχουν να κάνουν με τη σημειολογία- οι Έλληνες δε θα δεχτούν παράταση του μισητού προγράμματος την ώρα που μια γεφύρωση της χρηματοδότησης δείχνει καλή- αλλά υπάρχουν σοβαρά θέματα και μεγάλες διαφορές που πρέπει να ξεπεραστούν.

Το νέο σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης να επαναδιαπραγματευτεί το ελληνικό χρέος και το κούρεμά του που δεν θα προχωρήσει δεδομένου των χρημάτων που χρωστάει η Αθήνα σε ευρωπαικούς οργανισμούς και κυβερνήσεις.

Υπάρχει οικονομική λογική στην χαλάρωση των μέτρων λιτότητας μέχρι να τονωθεί η ανάπτυξη και η αύξηση της εισροής φόρων. Η Ευρωζώνη θα μπορούσε να κινηθεί λίγο προς αυτή τη κατεύθυνση αλλά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να κινηθεί περισσότερο προς την άλλη πλευρά, αναφέρει το δημοσίευμα.

Η στάση της ΕΚΤ

Η ΕΚΤ πιέζει και θα μπορούσε να σταματήσει την έκτακτη στήριξη των ελληνικών τραπεζών. Χωρίς αυτή τη βοήθεια οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να καταρρεύσουν, αν δεν υπάρξει πρόοδος για μία συμφωνία.

Την προηγούμενη εβδομάδα η ΕΚΤ διέθεσε επιπλέον 5 δισ. ευρώ στον ELA. Tην Τετάρτη το ΔΣ της ΕΚΤ θα συνεδριάσει για να επανεξετάσει την κατάσταση.

Θα μπορούσε να σταματήσει η σανίδα σωτηρίας των ελληνικών τραπεζών, αν η Ελλάδα βρεθεί εκτός προγράμματος διάσωσης ή αν κριθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι αφερέγγυες.

Αυτό θα ωθήσει την Αθήνα σε ένα βήμα πιο κοντά στην άκρη του γκρεμού, σημειώνεται στο δημοσίευμα.