A- A+
Πού πήγαν τα 20 δισ. ευρώ καταθέσεων που έφυγαν από τις τράπεζες - Τα μισά σε «σεντούκια»
Διαρροή της τάξης των 20 δισ. ευρώ εμφανίζουν οι ελληνικές καταθέσεις από τον περασμένο Δεκέμβριο, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές. Πού πήγαν τα κεφάλαια αυτά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Η Καθημερινή», από το παραπάνω ποσό, περίπου τα μισά, δηλαδή 10 δισ. ευρώ, έχουν οδηγηθεί σε θυρίδες, σεντούκια και ...στρώματα.

Από τα υπόλοιπα, 6 δισ. περίπου επενδύθηκαν σε αμοιβαία κεφάλαια, κυρίως ομολογιακά εξωτερικού και διαχείρισης διαθεσίμων, και τα υπόλοιπα 4 δισ. ευρώ τοποθετήθηκαν σε λογαριασμούς σε ξένες τράπεζες.

Ελπίζουν σε συμφωνία

Στελέχη τραπεζών τονίζουν στην εφημερίδα ότι αν η κυβέρνηση πετύχει μια νέα συμφωνία με τους εταίρους την ερχόμενη Δευτέρα, η οποία θα επιβεβαιώσει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και θα τερματίσει την αβεβαιότητα, τότε το μεγαλύτερο μέρος από τα 20 δισ. ευρώ που έχουν αποχωρήσει από τις τράπεζες από το τέλος Νοεμβρίου μέχρι σήμερα θα μπορούσε σχετικά γρήγορα να επιστρέψει.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζών, περίπου το 50% από τις εκροές καταθέσεων, που αντιστοιχεί σε ποσό κοντά στα 10 δισ. ευρώ, έχει παραμείνει στη χώρα υπό τη μορφή ρευστών διαθεσίμων και βρίσκεται σε θυρίδες, σεντούκια, στρώματα κ.α.

Πολλά νοικοκυριά, λόγω της ανησυχίας για την έκβαση των διαπραγματεύσεων και τον κίνδυνο ρήξης, επέλεξαν να διατηρήσουν εκτός τραπεζών ένα απόθεμα για καλό και για κακό.

Τα «μεγαλύτερα πορτοφόλια» που δεν επιθυμούσαν να μεταφέρουν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό (υπό τον φόβο φορολογικών και άλλων ελέγχων) μετακίνησαν τις καταθέσεις τους σε θυρίδες.

Τα αμοιβαία κεφάλαια

Επιπλέον, ένα ποσοστό 30% των εκροών (ή περίπου 6 δισ. ευρώ) διοχετεύθηκε σε επενδυτικά προϊόντα, κυρίως αμοιβαία κεφάλαια.

Πρόκειται, επίσης, για πελάτες που υπό τον φόβο ενός ατυχήματος επέλεξαν να αγοράσουν αμοιβαία κεφάλαια, κυρίως ομολογιακά εξωτερικού, για λόγους ασφαλείας.

Μέσω αυτών τα κεφάλαια εξέρχονται του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, εφόσον η θεματοφυλακή των αμοιβαίων κεφαλαίων βρίσκεται εκτός Ελλάδος.