A- A+
FT: Αυτά είναι τα τρία σενάρια για Ελλάδα - Ποιο είναι το πιο πιθανό
Τα τρία σενάρια αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ελλάδα περιγράφει δημοσίευμα των Financial Times, στο οποίο προβάλλεται η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές για μία συμφωνία.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, μετά από δυο εβδομάδες δημόσιων «βολών» και παρασκηνιακών διαβουλεύσεων για την Ελλάδα φτάσαμε στο εξής: Τη Δευτέρα στο Eurogroup θα γίνει η τελική αναμέτρηση για το αν θα υπάρξει παράταση ή όχι για την Ελλάδα.

Οι τεχνοκράτες από την Αθήνα και τους διεθνείς πιστωτές-Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ- θα περάσουν το Σαββατόκυριακο ελέγχοντας τις διαφορές μεταξύ του τρέχοντος προγράμματος και των εναλλακτικών που επιθυμεί η Αθήνα.

Αλλά το έργο για την μείωση αυτών των διαφορών πέφτει στους ώμους του Γιάνη Βαρουφάκη και των 18 ομολόγων του.

Τα τρία σενάρια

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η αναμέτρηση αυτή μπορεί να τελειώσει με διάφορους τρόπους. Αυτοί είναι οι εξής:

  • Παράταση

Αποτελεί εδώ και καιρό την προτιμώμενη επιλογή για τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο. Πιέζουν την Αθήνα να πάρει μια ανάσα μέσω του αιτήματος για εξάμηνη παράταση του τρέχοντος μνημονίου (το οποίο λήγει στις 28 Φεβρουαρίου) και την διαπραγμάτευση των όρων ολοκλήρωσής του ώστε να εκταμιευθεί η δόση των 7,2 δις. ευρώ.

Τότε, τονίζουν οι αξιωματούχοι της ΕΕ, μπορεί να επεξεργαστεί ένα νέο πρόγραμμα που θα είναι περισσότερο αρεστό στην Αθήνα.

Στο Eurogroup της Τετάρτης πολλοί αξιωματούχοι ένιωσαν ότι ο κ. Βαρουφάκης κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς πέρασε ώρες διαπραγματευόμενος μια ανακοίνωση που υπονοούσε πως αίτηση για επέκταση ήταν προ των πυλών.

Αλλά ο κ. Βαρουφάκης απέρριψε το τελικό κείμενο, πείθοντας αρκετούς ότι η δέσμευση Τσίπρα να τελειώσει με το τρέχον πρόγραμμα ήταν η πραγματική πολιτική γραμμή της Ελλάδας.

««Δεν μπορείς να ζητάς από μια νεοεκλεγείσα κυβέρνηση που εκλέχθηκε για ένα καινούργιο πρόγραμμα να εφαρμόσει το προηγούμενο ως προαπαιτούμενο για τη συζήτηση» δήλωσε Έλληνας αξιωματούχος.

Πιθανότητα: Μειούμενη. Την προηγούμενη εβδομάδα πολλοί αξιωματούχοι πίστεψαν πως η παράταση ήταν θέμα σημειολογίας: Πείτε τη κάπως αλλιώς, μετονομάστε την τρόικα σε «θεσμούς» και η Αθήνα θα προχωρήσει. Αλλά αυτό δεν λειτούργησε. Επειδή τα κοινοβούλια στη Γερμανία και άλλες χώρες πρέπει να εγκρίνουν την παράταση, η Δευτέρα είναι το όριο στο οποίο μπορεί η χώρα να καταθέσει αίτημα.

  • Δάνειο - γέφυρα

Αυτή είναι η πρόταση του Γιάνη Βαρουφάκη. Υποστηρίζει ότι υπάρχουν πηγές χρηματοδότησης που μπορούν να αποτελέσουν ανάχωμα έως την διαπραγμάτευση ενός νέου συμβολαίου τον Ιούνιο, οπότε και λήγει ένα ομόλογο 3,5 δισ. ευρώ.

Η γέφυρα θα μπορούσε να προέλθει από τρεις πηγές:

- 10 δισ. από έντοκα γραμμάτια τα περισσότερα εκ των οποίων κατά πάσα πιθανότητα θα αγοραστούν από ελληνικές τράπεζες
- 1,9 δισ. από τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα
- 10,9 δισ. από τα κεφάλαια που απέμειναν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Ωστόσο ο ένας μετά τον άλλο οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν απορρίψει αυτές τις επιλογές.

Η ΕΚΤ, που επιβλέπει τις ελληνικές τράπεζες έκανε σαφές πως δεν εγκρίνει άλλες αγορές εντόκων. Οι αξιωματούχοι της ΕΕ έκαναν σαφές πως τα 1,8 δισ. ευρώ συνδέονται με την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, ενώ τα 10,9 δισ. ευρώ είναι σε μορφή ομολόγων και δεν θα ανήκουν στην χώρα όταν λήξει το πρόγραμμα.

Πιθανότητα: Σχεδόν μηδενική. Αν και η Αθήνα συνεχίζει να πιέζει σχεδόν όλοι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι που εμπλέκονται έχουν καταστήσει σαφές ότι κανένα από αυτά τα κεφάλαια δεν θα είναι διαθέσιμο, ειδικά χωρίς όρους.

  • Λήξη προγράμματος και νέες συζητήσεις

Ορισμένα μέλη της τρόικα υποστηρίζουν πως όσο οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη οι επενδυτές θα είναι πρόθυμοι να πρόθυμοι να δώσουν στην Ευρωζώνη περισσότερο χρόνο για να βάλει σε τάξη τα της Ελλάδος αν το τρέχον πρόγραμμα εκπνεύσει σε δύο εβδομάδες.

«Δεν είναι κρίσιμο να υπάρξει επέκταση. Κάποιος θα μπορούσε να συμφωνήσει στην έναρξη διαπραγματεύσεων για ένα νέο πρόγραμμα. Αυτή είναι μια ευδιάκριτη πιθανότητα» τονίζει ευρωπαίος αξιωματούχος.

Αν και το ευρωπαικό πρόγραμμα λήγει, το παράλληλο πρόγραμμα του ΔΝΤ «τρέχει» έως το 2016, προσφέροντας στην Αθήνα μια εναλλακτική πηγή εκτάκτων κεφαλαίων όσο οι συζητήσεις συνεχίζονται.

Επιπρόσθετα γίνεται ξεκάθαρο ότι υπάρχουν τα περιθώρια για συμβιβασμό: Γερμανοί αξιωματούχοι ότι προετοιμάζονται να δεχθούν την απαίτηση της Ελλάδας για χαλάρωση των περιορισμών στον προϋπολογισμό - μέσω της μείωσης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα από το 4,5% για το 2016 και το 2017 σε κάτι πιο κοντινό στο 1,5%.

Σε ό,τι αφορά το χρέος η Αθήνα έχει αποσύρει το αίτημα της διαγραφής, ενώ το Βερολίνο προσφέρει επέκταση του χρονοδιαγράμματος για τα διμερή δάνεια. Ωστός οι δυσκολίες παραμένουν ιδιαίτερα στην απαίτηση της Ελλάδας να σταματήσει τις ιδιωτικοποιήσεις ύψους 22,4 δισ. ευρώ.

Πιθανότητα: Αυξανόμενη. Αν η Αθήνα παραμένει αμετακίνητη στις προτάσεις της και η ευρωπαικοί δαπραγματευτές δεν είναι πρόθυμοι να υπογράψουν για μια γέφυρα, αυτή ίσως να είναι η καλύτερη λύση.

Πότε πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία; Η Αθήνα επιμένει ότι έχει κεφάλαια να αντέξει για μήνες αλλά οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης πιστεύουν ότι η χώρα μπορεί να ξεμείνει από ρευστό μέχρι το Μάρτιο.

Αυτό δίνει περιθώριο στους διαπραγματευτές 4-6 εβδομάδες να καταλήξουν σε μια νέα συμφωνία.