A- A+
Προειδοποίηση Ντράγκι να τα βρουν στην ΕΕ για την Ελλάδα - Απειλεί με μπλακ αουτ τις τράπεζες
Μήνυμα που ζητά από τους ηγέτες της Ευρωζώνης να μην την αναγκάσουν να τραβήξει τη «σκανδάλη» στις ελληνικές τράπεζες, στέλνει η ΕΚΤ, σύμφωνα με το Bloomberg.

Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, μετά τις «ευλογίες» που έδωσε η ΕΚΤ στην επέκταση του ELA για τις ελληνικές τράπεζες κατά περίπου 5 δισ. ευρώ την Πέμπτη, οι αξιωματούχοι επιμένουν πως η συνέχιση της στήριξης εξαρτάται από τις πολιτικές διαπραγματεύσεις αναφορικά με τη διάσωση της Ελλάδας.

Η ΕΚΤ δεν θέλει να αναγκαστεί να μπει σε θέση που θα λαμβάνει αποφάσεις για το μέλλον του ελληνικού τραπεζικού συστήματος –και τη συμμετοχή της χώρας στην ευρωζώνη- χωρίς πολιτική κάλυψη από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Βέτο όπως στην Κύπρο

Αν οι διαπραγματεύσεις για μια χρηματοδοτική συμφωνία-γέφυρα για την Ελλάδα καταρρεύσουν και πάλι, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο περαιτέρω περιορισμού των πόρων ή να απειλήσει με βέτο, όπως έκανε και στην Κύπρο πριν από δυο χρόνια.

«Ο τερματισμός του ELA θα ήταν μια ύστατη παρέμβαση, που θα ισοδυναμούσε με μια πυρηνική επιλογή», σχολιάζει ο Χένρικ Έντερλαϊν, καθηγητής πολιτικής οικονομίας στο Hertie School of Governance του Βερολίνου.

«Η ΕΚΤ δεν θα ήθελε ποτέ πραγματικά να το χρησιμοποιήσει, καθώς είναι βασικά το ίδιο με το να ωθεί την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης».

Το 2012, καθώς η Ελλάδα όδευε προς το δεύτερο πακέτο διάσωσής της και προς απομείωση του χρέους, ο «λογαριασμός» της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από την Τράπεζα της Ελλάδος και την ΕΚΤ άγγιξε έως και τα 158 δισ. ευρώ.

Αυτό υποδηλώνει πως η ΕΚΤ θα επιτρέψει μια πολύ μεγαλύτερη επέκταση της έκτακτης χρηματοδότησης, αρκεί οι πολιτικοί να θεωρηθεί ότι οδεύουν προς συμφωνία.