A- A+
Goldman Sachs: Δύσκολη η συνέχεια για τις καταθέσεις - Στα 3 δισ. ευρώ οι εκροές αυτό το μήνα
Στα 18 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου οι απώλειες για τις καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες, λόγω του κλίματος αβεβαιότητας που επικρατεί.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, οι καταθέσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα συνεχίσουν να δέχονται πιέσεις, εξαιτίας της αβεβαιότητας που επικρατεί αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους επίσημους δανειστές της.

Οι αναλυτές της σημειώνουν σε νέο report πως πρόκειται για ένα ανησυχητικό σημάδι για τη σταθερότητα του συστήματος, καθώς θα μπορούσε να αναιρέσει τα αποτελέσματα της μεγάλης αναδιάρθρωσης και κεφαλαιοποίησης του κλάδου.

Κεφαλαιακοί περιορισμοί

Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, οι πολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν την πορεία του τραπεζικού κλάδου, καθώς θα μπορούσαν να πλήξουν τα επίπεδα και την πρόσβαση στη ρευστότητα.

Συγκεκριμένα, εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναθεωρήσει τη στήριξη του ελληνικού κλάδου, τότε θα πρέπει οι αρχές να επιβάλλουν κάποιου είδους κεφαλαιακών ελέγχων, πλήττοντας περαιτέρω την πορεία των τραπεζικών μετοχών, εξέλιξη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιδείνωση της κατάστασης, αναφέρει η Goldman Sachs.

Οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας σχολιάζει και τη χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει την πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) κατά 5 δισ. ευρώ, στα 65 δισ. ευρώ, εκτιμώντας ότι η εξάρτηση των τραπεζών από τον μηχανισμό θα φθάσει στο 16% του ενεργητικού τους.

Το ανώτατο επίπεδο χρήσης του ELA ήταν στα 124 δισ. ευρώ το 2012, όταν και αντιστοιχούσε σε 28% του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών.