A- A+
Και στο χρυσό στρέφονται οι Έλληνες για προστασία των αποταμιεύσεών τους
Αυξημένη είναι η ζήτηση για χρυσά νομίσματα από Έλληνες που αναζητούν ένα ασφαλές καταφύγιο λόγω της πολιτικής αναταραχής στη χώρα, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Έχει υπάρξει μια αξιοσημείωτη αύξηση της ζήτησης αυτό το τελευταίο τρίμηνο» δηλώνει στο πρακτορείο η Lisa Elward, επικεφαλής πωλήσεων χρυσού στο Βασιλικό Νομισματοκοπείο, υπογραμμίζοντας πως «υπάρχει η τάση για αύξηση των πωλήσεων σε καιρούς πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας».

Οι Έλληνες επενδυτές στρέφονται στο πολύτιμο μέταλλο ενώ η χώρα οδεύει σε αντιπαράθεση με τους πιστωτές της για το πρόγραμμα διάσωσης, τροφοδοτώντας τις εικασίες ότι θα μπορούσε να εγκαταλείψει το ευρώ, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Η Τράπεζα της Ελλάδος

Το Βασιλικό Νομισματοκοπείο δεν θέλησε να δώσει τα ακριβή στοιχεία για τα χρυσά νομίσματα, αναφέρει το Bloomberg.

Η Τράπεζα της Ελλάδας πούλησε 5.849 νομίσματα τον Ιανουάριο, αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο e-mail από την κεντρική τράπεζα, σημειώνοντας ότι η κεντρική τράπεζα ανέφερε ότι τα στοιχεία δεν δείχνουν «ασυνήθιστη δραστηριότητα».

Αν και δεν έδωσε μηνιαία νούμερα για σύγκριση, τα κυβερνητικά στοιχεία δείχνουν ότι πουλήθηκαν 7.857 νομίσματα το τελευταίο τρίμηνο του 2014.

Η προστασία

«Το ένα πράγμα που όλοι ξέρουν για τον χρυσό είναι πως είναι ένα καλό πράγμα να έχει στην κατοχή σου εάν το νόμισμα σου οδεύει για υποτίμηση» αναφέρει ο Matthew Turner, αναλυτής της Macquarie Bank Ltd. στο Bloomberg.

Ως εκ τούτου, προσθέτει, «θα ήταν κατανοητό για τους Έλληνες να αγοράζουν χρυσό λόγω της ανησυχίας μην χάσουν τα χρήματα τους».

Εξάλλου, ο ηλεκτρονικός λιανοπωλητής CoinInvest.com ανέφερε αυξημένες πωλήσεις στην Ελλάδα την περίοδο των εκλογών τον Ιανουάριο, όπως δήλωσε ο διευθυντής της εταιρείας Daniel Marburger σε συνέντευξη στο Bloomberg την προηγούμενη εβδομάδα.