A- A+
Commerzbank: Η χρεοκοπία της Ελλάδας βήμα - βήμα αν δεν υπάρξει συμφωνία - Πιθανότητα 25%
Το δρόμο που η Ελλάδα επιστρέφει στο εθνικό της νόμισμα περιγράφει σε ανάλυσή της η γερμανική Commerzbank, δίνοντας πιθανότητα 25% να μην υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές.

Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της, για να υπάρξει ένα έντιμος συμβιβασμός τόσο για την Ελλάδα όσο και την ΕΕ, και οι δυο πλευρές θα πρέπει να κάνουν σημαντικές υποχωρήσεις.

Το κακό σενάριο

Ωστόσο, σε ένα τέτοιο σενάριο, εξηγούν, η νέα ελληνική κυβέρνηση θα ανατρέψει προεκλογικές δεσμεύσεις, ενώ το γεγονός ότι θα πετύχει κάποιες βραχυπρόθεσμες βελτιώσεις θα δώσει ερείσματα στις αντιπολιτεύσεις άλλων χωρών της ευρωζώνης.

«Ως εκ τούτου, η διαπραγμάτευση θα μπορούσε να αποτύχει» τονίζει η Commerzbank. Σε ένα τέτοιο σενάριο, η Ελλάδα θα κηρύξει στάση πληρωμών το αργότερο τον Ιούλιο και η ΕΚΤ πιθανότατα θα σταματήσει τα δάνεια μέσω ELA στις ελληνικές τράπεζες.

Σύμφωνα με τη γερμανική τράπεζα, η κατάσταση θα οδηγήσει σε μεγάλες εκροές καταθέσεων με τις τράπεζες να αναγκάζονται να κλείσουν τα γκισέ.

Το νέο νόμισμα

Η ελληνική κυβέρνηση δεν θα έχει επιλογή από το να διασώσει τις τράπεζες με το δικό της νόμισμα, κάτι που σημαίνει ότι θα αναγκαστεί να φύγει από την ευρωζώνη.

Οι συνέπειες θα είναι δραματικές, τονίζει η Commerzbank, καθώς η Ελλάδα δεν θα μπορεί πλέον να εξυπηρετήσει το χρέος της, η κυβέρνηση θα καταρρεύσει γρήγορα και η νέα δραχμή θα υποτιμηθεί, καθιστώντας πανάκριβα όλα τα εισαγόμενα προϊόντα.

Σημειώνεται πάντως πως παρά τις δυσκολίες, η τράπεζα δίνει πιθανότητα 75% στο σενάριο να υπάρξει εν τέλει ένας συμβιβασμός καθώς ουδείς θέλει την αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη.