A- A+
Ντεϊσελμπλούμ: «Δεν προσφέρουμε δάνεια - γέφυρες» - Αυστηρή δήλωση ενόψει Eurogroup
Κατηγορηματικός ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει δεκτό το ελληνικό αίτημα για δάνειο - γέφυρα μέχρι μία οριστική συμφωνία, είναι σε νέες δηλώσεις ο επικεφαλής του Eurogroup.

Σε δηλώσεις του την Παρασκευή σε δημοσιογράφους στη Χάγη, τόνισε πως οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ευρωζώνης θα απορρίψουν το αίτημα της Ελλάδας για μια βραχυπρόθεσμη συμφωνία προκειμένου να στηρίξουν τη χώρα κατά τη διάρκεια της επαναδιαπραγμάτευσης με τους δανειστές της.

«Δεν δίνουμε δάνεια-γέφυρες» ήταν η σκληρή δήλωση του ολλανδού αξιωματούχου, μία μόνον ώρα μετά τις δηλώσεις έλληνα κυβερνητικού αξιωματούχου στο Reuters ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν θα δεχτεί καμία συμφωνία που να κρατά σε ισχύ το τρέχον οικονομικό πρόγραμμα στη συνεδρίαση του Eurogroup την επόμενη εβδομάδα».

Όλοι λένε όχι

Ο αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε ότι η Ελλάδα θα ζητήσει μια συμφωνία-γέφυρα έως ότου παρουσιάσει ένα συνολικό πρόγραμμα.

Αυτή ακριβώς τη συμφωνία απέρριψε ο Ντεϊσελμπλούμ, ενώ λίγο νωρίτερα και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε πράξει το ίδιο, λέγοντας «όχι» στο «πρόγραμμα-γέφυρα» που ζητά η ελληνική πλευρά.

«Όλος o ΕΜΣ και ο EFSF είναι ένα πρόγραμμα-γέφυρα. Αλλά για αυτό η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να κάνει κάποια συγκεκριμένα βήματα προκειμένου να διαλύσει τις βάσεις της οικονομικής δυσπραγίας» τόνισε ο Σόιμπλε.

Αναφερόμενος στην έκτακτη συνάντηση του Eurogroup στις 11 Φεβρουαρίου, ο Γερούν Ντεϊσελμπλούμ είπε ότι «θα αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για το πώς θέλουμε να προχωρήσουμε μαζί τους επόμενους μήνες και τις επόμενες εβδομάδες».

«Υποθέτω ότι υπάρχουν πολλές διαφορές που πρέπει να γεφυρώσουμε» συμπλήρωσε.