A- A+
Επιδότηση έως και 150.000 ευρώ για την επιχειρηματική σας ιδέα - Στήριξη σε νέους
Τη δυνατότητα να κάνουν πράξη την ιδέα τους έχουν οι νέοι επιχειρηματίες, με επιχορήγηση έως και 150.000 ευρώ από το νέο πρόγραμμα στήριξης «Νέα Καινοτομική Επιχειρηματικότητα», προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ.

Κατεβάστε τον οδηγό του προγράμματος
Όπως έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας (ΥΠΟΙΑΝ), μέσω του προγράμματος θα υπάρξει:

A) Ενίσχυση της δημιουργίας / ίδρυσης επιχειρήσεων από φυσικά πρόσωπα τα οποία επιδιώκουν να μετατρέψουν μία καινοτόμο ιδέα ή/και μία καταγεγραμμένη / κατοχυρωμένη, αλλά έως τώρα μη εμπορικά αξιοποιημένη τεχνογνωσία, σε επιχειρηματική καινοτομία.

B) Ενίσχυση πολύ μικρών και μικρών νέων επιχειρήσεων που έχουν κλείσει έως και πέντε πλήρεις διαχειριστικές χρήσεις και επιδιώκουν την εμπορική αξιοποίηση καινοτομικών ιδεών υπό τη μορφή της εμπορικής διάθεσης νέων προϊόντων ή υπηρεσιών ή την επέκταση / διαφοροποίηση των προϊόντων / υπηρεσιών τους ή τη βελτίωση της παραγωγικής διαδικασίας ή της διαδικασίας παροχής υπηρεσιών που χρησιμοποιούν.


Τι επιδοτείται

Στο πλαίσιο του Προγράμματος "Νέα Καινοτομική Επιχειρηματικότητα" ενισχύονται έργα ύψους επένδυσης από:

•30.000€ έως 300.000€ για επενδυτικά σχέδια μεταποιητικού χαρακτήρα
•20.000€ έως 200.000€ για τα επενδυτικά σχέδια που δραστηριοποιούνται σε όλους τους υπόλοιπους επιλέξιμους κλάδους.

Το συνολικό ποσοστό ισοδύναμης Δημόσιας Χρηματοδότησης ανέρχεται στο 50% για ολόκληρη την επικράτεια για επενδυτικά σχέδια που αφορούν όλες τις επιλέξιμες επενδυτικές δραστηριότητες του παρόντος.


Οι δαπάνες που είναι επιλέξιμες

Οι κατηγορίες επιλέξιμων δαπανών είναι οι εξής:

• Εξυπηρέτηση κτιριακών αναγκών και διαμόρφωσης χώρων / Ειδικές εγκαταστάσεις
• Μηχανολογικός και Εργαστηριακός Εξοπλισμός
• Πληροφορική / Τηλεπικοινωνίες
• Κατοχύρωση – Τροποποίηση Πατεντών – Πνευματικής Ιδιοκτησίας / Χρήση και Προστασία δικαιωμάτων βιομηχανικής και πνευματικής ιδιοκτησίας / Μεταφορά τεχνογνωσίας
• Δαπάνες σχεδιασμού και πιστοποίησης προϊόντων / υπηρεσιών / Διαχειριστικών Συστημάτων
• Δαπάνες Τεχνικής / Τεχνολογικής, Επιστημονικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης
• Δαπάνες προβολής & επικοινωνίας
• Ανάπτυξη εξειδικευμένου προσωπικού και ανθρωπίνων πόρων
• Ανάπτυξη Πρωτοτύπων
• Λειτουργικές Δαπάνες


Οι δικαιούχοι του προγράμματος

Δικαιούχοι των ενισχύσεων μπορούν να είναι:

Α) ΝΕΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Α1) ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ - ΥΠΟ ΙΔΡΥΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα έχουν όλα τα φυσικά πρόσωπα ανεξαρτήτως φύλου τα οποία έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους κατά την ημερομηνία υποβολής της επενδυτικής πρότασης και τα οποία επιθυμούν να ιδρύσουν μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Οι επιχειρήσεις αυτές υποχρεωτικά θα συσταθούν και θα έχουν ημερομηνία έναρξης δραστηριότητας μετά την ημερομηνία προκήρυξης του προγράμματος, με σκοπό τη εμπορική αξιοποίηση – διάθεση καινοτομικών ιδεών ή μη αξιοποιημένης επιστημονικής, τεχνολογικής ή και μη-τεχνολογικής εμπειρίας / γνώσης και υποχρεωτικά θα έχουν την μορφή εμπορικής εταιρείας (Α.Ε., Ε.Π.Ε., Ο.Ε., Ε.Ε.), ή ατομικής επιχείρησης ή κερδοσκοπικού συνεταιρισμού το αργότερο μέχρι την πρώτη εκταμίευση της αναλογούσας επιχορήγησης.

Α2) ΝΕΟΣΥΣΤΑΤΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα έχουν επίσης και οι νεοσύστατες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, εταιρικού / εμπορικού χαρακτήρα (Ανώνυμη Εταιρία, Εταιρία Περιορισμένης Ευθύνης, Ομόρρυθμη Εταιρία ή Ετερόρρυθμη Εταιρία), καθώς και οι ατομικές επιχειρήσεις και οι συνεταιρισμοί κερδοσκοπικού χαρακτήρα, οι οποίες κατά το έτος υποβολής της επενδυτικής πρότασης έχουν συσταθεί και κάνει έναρξη δραστηριότητας αλλά δεν έχουν συμπληρώσει μία πλήρη διαχειριστική χρήση.

Β) ΝΕΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα έχουν νέες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, εταιρικού / εμπορικού χαρακτήρα (Ανώνυμη Εταιρία, Εταιρία Περιορισμένης Ευθύνης, Ομόρρυθμη Εταιρία ή Ετερόρρυθμη Εταιρία) καθώς και οι ατομικές επιχειρήσεις και οι συνεταιρισμοί κερδοσκοπικού χαρακτήρα οι οποίες για επενδυτικά σχέδια που υποβάλλονται εντός του 2011 θα πρέπει, μέχρι και την 31-12-2010 να έχουν κλείσει από τουλάχιστον μία (1) έως και πέντε (5) πλήρεις διαχειριστικές χρήσεις (αντίστοιχα και για επενδυτικά σχέδια που υποβάλλονται εντός του 2012).


Η υποβολή της πρότασης

Η επενδυτική πρόταση υποβάλλεται ηλεκτρονικά µε το «Έντυπο Υποβολής», το οποίο παράγεται κατά τη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής από το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων που παρέχει το ΥΠΟΙΑΝ.

Η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής είναι υποχρεωτική. Υπενθυμίζεται ότι προτάσεις που δεν έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά δεν θα αξιολογούνται ενώ κατά την παραλαβή των προτάσεων θα ελέγχεται η υποχρέωση της ηλεκτρονικής υποβολής.

Η υποβολή των αιτήσεων δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, καθώς ο οδηγός του προγράμματος είναι σε δημόσιο διαβούλευση. Τα όποια σχόλια και παρατηρήσεις να αποσταλούν στη Διεύθυνση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας υπόψη Δ. Τσαγκρή tsagrisd@ypan.gr ή Ι. Κωττάκη kottakisi@ypan.gr.