A- A+
Πληροφορία για έκτακτο Eurogroup πριν το Δ.Σ της ΕΚΤ - Απειλούν με «έμφραγμα» τις τράπεζες
Στη σύγκληση έκτακτου Eurogroup μέσα στην εβδομάδα με θέμα την Ελλάδα προσανατολίζονται οι αρμόδιες κοινοτικές αρχές. Απειλές ΕΚΤ για τράπεζες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο λόγος της έκτακτης σύγκλησης του συμβουλίου είναι να ληφθεί μία πολιτική απόφαση σε σχέση με τη στάση που θα τηρήσει η Ευρώπη για την Ελλάδα πριν το κρίσιμο δ.σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) την ερχόμενη Πέμπτη.

Σε αυτή τη συνεδρίαση (της ΕΚΤ) θα εξεταστεί το ζήτημα της ανανέωσης του έκτακτου μηχανισμού στήριξης των ελληνικών τραπεζών από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Ως εκ τούτου η ΕΚΤ θέλει να λάβει μήνυμα από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης για τον τρόπο που θα χειριστεί το ζήτημα.

Οι απειλές

Οι απειλές για διακοπή της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από το Ευρωσύστημα εάν η Ελλάδα δεν αποδεχθεί κάποιο πρόγραμμα ξεκίνησα.

Ο Erkki Liikanen, στέλεχος της ΕΚΤ και διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Φινλανδίας σημείωσε πως η ΕΚΤ θα σταματήσει τον δανεισμό προς τις ελληνικές τράπεζες εάν δεν υπάρξει συμφωνία που θα κρατήσει εν ισχύ το πρόγραμμα διάσωσης.

Σημειώνεται πως παράλληλα με το πρόγραμμα διάσωσης, η ΕΚΤ έχει κατ΄ εξαίρεση επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να έχουν πρόσβαση στην ρευστότητα της ΕΚΤ, παρά το γεγονός ότι τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν υποβαθμισμένα στην κατηγορία «junk».