A- A+
Πτώση σοκ στο ΧΑ - Στο -30% Alpha Bank και Πειραιώς - Προεξοφλείται σύγκρουση με Ευρώπη
Σύγκρουση της νέας κυβέρνησης με την Ευρώπη προεξοφλούν οι επενδυτές στο χρηματιστήριο και στην αγορά ομολόγων, οδηγώντας στο ναδίρ τις τιμές.

Η πίεση που ασκείται στις μετοχές και στα ελληνικά ομόλογα μετά το πρώτο υπουργικό συμβούλιο και τις δηλώσεις των νέων υπουργών είναι άνευ προηγουμένου.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε το πρώτο τρίμερο της νέας διακυβέρνησης με υποχώρηση 43%.

Η ένταση των ρευστοποιήσεων είναι πολύ μεγάλη στον τραπεζικό κλάδο, όπου η παρουσία των ξένων επενδυτών είναι μεγαλύτερη, ενώ μεγάλη πτώση καταγράφουν εταιρείες όπως η ΔΕΗ λόγω των δηλώσεων για παύση κάθε προσπάθειας ιδιωτικοποίησής τους.

Η προεξόφληση

Οι επενδυτές προεξοφλούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει σε σύγκρουση με την Ευρώπη στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις και σπεύδουν να αποχωρήσουν από την εγχώρια αγορά.

Πολλές από τις πρώτες εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης συνιστούν μονομερείς ενέργειες με βάση τις συμφωνίες της προηγούμενης κυβέρνησης με την τρόικα.

Αποτελούν δε προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος, από την οποία εξαρτάται η καταβολή των δόσεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα:

7,2 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ και 1,9 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ ως επιστροφή για τα κέρδη που κατέγραψε από τα ελληνικά ομόλογα.

Πολλά θα εξαρτηθούν από τη συνάντηση που θα έχει την Παρασκευή το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος έρχεται στην Αθήνα.

Εκεί θα φανεί εάν υπάρχουν σημεία σύγκλισης των δύο πλευρών ή εάν θα συνεχιστούν οι ...κομμουνιστικής εμπνεύσεως εξαγγελίες των εκπροσώπων της νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Η πτώση των μετοχών

Η ημερήσια υποχώρηση των τιμών των μετοχών την Τετάρτη στο χρηματιστήριο είναι ενδεικτική των τάσεων στην αγορά:

  • Εθνική Τράπεζα -25,45%
  • Alpha Bank -26,76%
  • Τράπεζα Πειραιώς -29,26%
  • Eurobank -25,93%
  • ΔΕΗ -13,93%
  • ΟΤΕ -12,70%

Η πτώση στα ομόλογα

Την ίδια στιγμή μεγάλη είναι η πτώση στην αγορά ομολόγων. Μέσα στην ημέρα η απόδοση του 3ετούς ομολόγου άγγιξε το 16,36%, που αποτελεί νέο αρνητικό ρεκόρ για τον συγκεκριμένο τίτλο.

Πτωτικά κινούνται και οι τιμές των άλλων ομολόγων με αποτέλεσμα να παρατηρείται άνοδος στις αποδόσεις τους.

Έτσι, η απόδοση του 5ετούς ομολόγου κυμαίνονταν στο 13,3% και αυτή του 10ετούς ομολόγου στο 10,42%.

Το περιθώριο του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 0,37% διευρύνθηκε στο 10,05%.