A- A+
Τα καλύτερα επιτόκια καταθέσεων με τα χρήματα ανοιχτά
Υψηλά επιτόκια, καλύτερα ακόμη και από προθεσμιακές καταθέσεις, εξακολουθούν να προσφέρουν προϊόντα με τα χρήματα να βρίσκονται πάντα σε πρώτη ζήτηση.

Τα προϊόντα πρώτης ζήτησης έχουν καταστεί ιδιαίτερα δημοφιλή το τελευταίο διάστημα, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ένα αξιοσημείωτο ποσοστό αποταμιευτών είτε έσπασε πρόωρα προθεσμιακές καταθέσεις ή δεν τις ανανέωσε, τοποθετώντας τα χρήματά του ανοιχτούς λογαριασμούς, κυρίως Ταμειυτηρίου και τρεχούμενους.

Μετά τη σημαντική αποκλιμάκωση των επιτοκίων τους τελευταίους μήνες, τα προϊόντα που προσφέρουν υψηλές αποδόσεις, χωρίς καμία δέσμευση για τον καταθέτη έχουν περιοριστεί.

Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη προγράμματα που μπορούν να εξασφαλίσουν ένα υψηλό επιτόκιο και ταυτόχρονα ο καταθέτης να έχει το δικαίωμα να προχωρήσει σε ανάληψη όποτε το επιθυμεί.

Τρεις κατηγορίες

Τα προϊόντα αυτά διακρίνονται σε τρεις γενικές κατηγορίες:

1) Τρεχούμενοι λογαριασμοί / Ταμιευτήριο - Σύγκριση επιτοκίων

Οι τράπεζες έχουν διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα τα επιτόκια σε ορισμένα προϊόντα Ταμιευτηρίου και σε προνομιακούς τρεχούμενους λογαριασμούς, που μπορεί να φτάνουν έως και το 1,75%.

Τα καλύτερα προϊόντα της κατηγορίας είναι τα εξής:

- Λογαριασμός Live από Eurobank και Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

Το επιτόκιο της κατάθεσης ανέρχεται σε 1,75% εφόσον το μέσο μηνιαίο υπόλοιπο ξεπερνά τις 3.000 ευρώ.

Πρόκειται για ένα κλασικό λογαριασμό Ταμιευτηρίου, χωρίς κανένα περιορισμό στις αναλήψεις.

Το μόνο που δεν μπορεί να πραγματοποιήσει ο καταθέτης είναι συναλλαγές στο γκισέ.

Κατά τα άλλα μπορεί να χρησιμοποιήσει όλα τα εναλλακτικά δίκτυα (e-banking, phone banking, ATM) για τις συναλλαγές του.

Tip: Αν θέλει κάποιος οπωσδήποτε να χρησιμοποιήσει το γκισέ, μπορεί να ανοίξει ένα δεύτερο λογαριασμό στη Eurobank, στον οποίο μπορεί ανά πάσα στιγμή να μεταφέρει χρήματα μέσω e-banking από το λογαριασμό Live.

Τα χρήματα εμφανίζονται άμεσα στο δεύτερο λογαριασμό και ως εκ τούτου μπορεί να γίνει οποιαδήποτε συναλλαγή στο γκισέ.

- Τρεχούμενος Λογαριασμός Easy Pay από το πρώην δίκτυο της Citibank (όμιλος Alpha Bank)

Ο συγκεκριμένος λογαριασμός προσφέρει επιτόκιο 2,5% για τις πρώτες 10.000 ευρώ και 1% για το υπερβάλλον ποσό.

Μοναδική προϋπόθεση για την εξασφάλιση του υψηλού επιτοκίου αποτελεί η ενεργοποίηση δύο πάγιων εντολών για την πληρωμή λογαριασμών, όπως πχ. ΔΕΗ ή τηλεφωνία.

- Μεγάλο Ταμιευτήριο από Eurobank

Προσφέρει επιτόκιο 1% από το πρώτο ευρώ για ένα χρόνο.

Μετά τον πρώτο χρόνο, για κάθε κατάθεση που υπερβαίνει το μέσο ετήσιο υπόλοιπο του λογαριασμού κατά το προηγούμενο έτος, απολαμβάνετε υψηλότερο επιτόκιο ως ανταμοιβή για την αύξηση της αποταμίευσης.

Ο συγκεκριμένος λογαριασμός δεν έχει κανένα απολύτως περιορισμό ως προς τις αναλήψεις.

- Winbankdirect από την Τράπεζα Πειραιώς

Πρόκειται για τρεχούμενο λογαριασμό η αίτηση για τον οποίο γίνεται σε πρώτη φάση μόνο online. Στη συνέχεια ο καταθέτης επισκέπτεται την τράπεζα για το άνοιγμά του.

Το επιτόκιο της κατάθεσης ανέρχεται σε 0,90% από το πρώτο ευρώ.

Εάν δε ο λογαριασμός μετατραπεί σε μισθοδοσίας / σύνταξης ή εάν δεχθεί έμβασμα από άλλη τράπεζα, τουλάχιστον 200 ευρώ, τότε τον επόμενο μήνα το επιτόκιο αυξάνεται σε 1,80%.

2) Αποταμιευτικά προγράμματα - Σύγκριση επιτοκίων

Μία υψηλή απόδοση μπορεί να εξασφαλιστεί και μέσω των αποταμιευτικών προγραμμάτων, που δεν έχουν και τόσο ισχυρούς περιορισμούς ως προς την ελάχιστη διάρκειά τους.

Πρόκειται για λογαριασμούς με περιορισμούς στις αναλήψεις, χωρίς ωστόσο να τις απαγορεύουν. Η μόνη ποινή στην περίπτωση που κάποιος πρόωρα διακόψει την κατάθεση έχει να κάνει με το επιτόκιο.

Δηλαδή ο καταθέτης έχει ανά πάσα στιγμή πρόσβαση στα χρήματά του. Αν δεν προβεί σε ανάληψη τότε εξασφαλίζει υψηλό επιτόκιο.

Αν χρειαστεί να προβεί σε ανάληψη, αυτό είναι δυνατό με κόστος τους τόκους που θα λάμβανε.

Τα προϊόντα της κατηγορίας που είναι διαθέσιμα αυτήν την περίοδο είναι τα εξής:

- Διπλό Ταμιευτήριο από την Τράπεζα Πειραιώς

Ο Αποταμιευτικός Λογαριασμός «Διπλό Ταμιευτήριο» είναι λογαριασμός ταμιευτηρίου με υψηλή απόδοση, που σας εξασφαλίζει άμεση πρόσβαση στα χρήματά σας και επιπλέον εισόδημα κάθε μήνα.

Εφόσον έχετε συγκεντρώσει 5.000 ευρώ και άνω, σας επιβραβεύει με το διπλάσιο επιτόκιο κάθε μήνα που δεν πραγματοποιείτε ανάληψη μετρητών ή άλλου είδους χρέωση στο λογαριασμό σας.

Δεν σας εξυπηρετεί σε άλλες τραπεζικές συναλλαγές, όπως δημιουργία πάγιας εντολής μισθοδοσίας, πληρωμές λογαριασμών κλπ.

Μπορείτε όμως όποτε θέλετε, να κάνετε ανάληψη μετρητών εάν χρειαστείτε χρήματα ή κατάθεση μετρητών εάν επιθυμείτε να αυξήσετε το ποσό της αποταμίευσή σας.

- Αttica ΥΠΕΡταμιευτήριο από την Attica Bank

Ο λογαριασμός ταμιευτηρίου της τράπεζας προσφέρει επιτόκιο 0,75%, από το πρώτο ευρώ για όλο το ποσό της κατάθεσης και με μηναία απόδοση τόκων.

Μοναδική προϋπόθεση να διενεργούνται μέχρι και 3 αναλήψεις/χρεώσεις στη διάρκεια ενός ημερολογιακού μήνα.

Σε περίπτωση που ο αριθμός των αναλήψεων/χρεώσεων υπερβεί τις 3 μέσα στο διάστημα ενός ημερολογιακού μήνα, τότε ο λογαριασμός για τον μήνα αυτό θα εκτοκίζεται με το βασικό επιτόκιο ταμιευτηρίου της Τράπεζας.

3) Λογαριασμοί Μισθοδοσίας - Σύγκριση επιτοκίων

Τόσο οι συνταξιούχοι, όσο και οι εργαζόμενοι, ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, μπορούν να εξασφαλίσουν υπό προϋποθέσεις μία ετήσια απόδοση έως και 2,75%.

Οι λογαριασμοί αυτοί προσφέρουν υψηλά επιτόκια για χαμηλά υπόλοιπα. Στο πλαίσιο αυτό μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διατήρηση χρημάτων σε πρώτη ζήτηση.

Σε γενικές γραμμές οι προσφορές είναι καλύτερες για όσους πληρώνονται από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (δημόσιοι υπάλληλοι, συνταξιούχοι), οι οποίοι έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν όποια τράπεζα θέλουν.

Από την άλλη πλευρά, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να επιλέξουν αναγκαστικά μία από τις τράπεζες με τις οποίες συνεργάζεται ο εργοδότης τους, για το άνοιγμα λογαριασμού.